Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Vulkanisch Duitsland bereik je al binnen drie uur

10-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2399 keer bekeken
  •  
duitsland eifel vulkanisme

© Guenter Albers / Shutterstock.com

Vulkanen. Een ver-van-je-bed-verschijnsel? Zou je denken, maar in het Duitse Eifelgebied vind je er maar liefst tweehonderd. 
Vurig verleden

Duitsland ligt op een spreekwoordelijke steenworp afstand van Nederland, maar krijgt het toch voor elkaar om je dat bijzondere reisgevoel te geven. Of beter gezegd: tijdreisgevoel. Want weinigen zullen ontkennen dat er om menig Duits dorp en stad een sprookjesachtige charme hangt. Maar bestemmingen met een vulkanisch verleden? Dat zijn er maar weinig. De sporen van deze borrelende geschiedenis zijn in Eifel nog steeds terug te zien. In dit gebied vind je maar liefst tweehonderd slapende vulkanen en zelfs nog een aantal actieve, gelegen in de zogenaamde Vulkaaneifel.

Eifel duitsland groen

© Elena Klippert / Shutterstock.com

Eifel ligt op hooguit drie uur rijden vanuit Utrecht. Een weekendje weg naar het Eifelgebied betekent niet alleen dwalen door een natuurgebied waar je van opkijkt. Ook wandel je hier door kleine, charmante Duitse dorpjes waar het lijkt alsof de tijd een eeuw geleden is stopgezet. Wandel- en fietsroutes vind je hier volop. En de keuze van accommodaties is divers. Je vindt hier zowel hotels als bed and breakfasts en campings.

Vulkaaneifel

De Eifel is rijk aan kegels van uitgestorven vulkanen en zogenaamde maren, kraters gevuld met water. Maren zou je het handelsmerk van de Vulkaaneifel kunnen noemen. In het gebied zijn tientallen maren geteld, maar de meeste daarvan zijn uitgedroogd. Ongeveer tien maren zijn tegenwoordig nog gevuld met water, waarvan het Pulvermaar een van de mooiste is. Met een bijna perfect ronde vorm, helderblauw water en 74 meter diepte behoort deze tot de diepste meren van Duitsland.

Actieve vulkanen?
De laatste uitbarsting vond ongeveer tienduizend jaar geleden plaats. Hoewel recent onderzoek naar de bodem van het Eifelgebied duidt op vulkanische activiteiten, beweert vulkanoloog Elkse de Zeeuw-van Dalfsen van het KNMI dat er geen reden tot bezorgdheid is: "Gelukkig wordt het allemaal steeds beter gemonitord, dus als de activiteit in de toekomst zou toenemen, zien we dat ruim op tijd." Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat er onder de bodem van het Duitse Eifel nog iets gaande is.
Nationaal Park Eifel

Het Nationaal Park Eifel is de plek waar je heen gaat als wandelliefhebber. Een van de mooiste routes die het park doorkruist, is die van de Eifelsteig. De Eifelsteig-route is een van de meest noemenswaardige en mooiste wandelroutes, die je langs een bijzonder gevarieerd landschap, historische dorpen en indrukwekkende kloosters en kastelen leidt. We raden aan vooral langs de Rursee te lopen, een van de grootste stuwmeren van het land. Hier loop je onder andere over een gigantische dam.

rursee_dam
Monschau

Een ideale uitvalsbasis voor een weekendje weg in de Duitse Eifel is de plaats Monschau. De stad barst van de monumentale panden en oude vakwerkhuizen, met daartussen bruggen, doorkijkjes, oude trappen en nauwe steegjes. En het heuvelachtige landschap zorgt ervoor dat hier vele uitzichtpunten te vinden zijn. Bewapen jezelf dus vooral met een goede camera. Wat we verder nog zouden aanraden? Het Biermuseum Felsenkeller, de glasblazerij, het bijbehorende museum en het Rode Huis: een opvallend statig barokpand. Al met al geeft Eifel je het gevoel verder weg te zijn van huis.

eifel duitsland monschau

© LaMiaFotografia / Shutterstock.com

Heb je langer de tijd om eropuit te gaan? Verken het Zwarte Woud in Duitsland.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.