Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bologna is het pastaparadijs van Italië

21-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1310 keer bekeken
  •  
aperitivo
Rome, eat your heart out, want de Italiaanse stad Bologna is alles wat ons maagje... eh hartje begeert. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië. De stad heeft de bijnaam ‘La Grassa’ (het vette), dat verwijst naar de rijke cuisine die de Italiaanse stad kent. 
De stad maakt deel uit van de regio Emilia-Romagna, die bekend staat om zijn authentieke Italiaanse keuken. Denk maar aan parmaham, Parmezaanse kaas en balsamico. Landbouw is hier een van de belangrijkste activiteiten en veel van deze producten worden lokaal geproduceerd. De volgende foodspots in het gastronomische La Grassa   wil je echt niet missen:
Pizza en... bier
Wie Italië zegt, zegt ook pizza. En daarna spoel je die pizza weg met een glas Italiaanse wijn. Toch? Niet per se, want volgens de Italianen combineer je kaas en tomaat op je pizza veel makkelijker met een biertje dan met wijn. Bij Ranzani 13 in Bologna delen ze dan ook hun liefde voor pizza én bier. Hier worden de pizza’s in een traditionele houtoven gebakken en komen de ingrediënten bij kleine lokale boeren vandaan. Het menu verschilt per seizoen en er staan slechts tien pizza’s op de kaart. Een echte Italiaan zal je trouwens vertellen dat je de kwaliteit van een pizzeria kan testen door de klassieker te bestellen: de pizza Margherita. Deze kun je bij Ranzani 13 natuurlijk het hele jaar door bestellen. En daarna bier! 
Spaghetti bolognese bestaat niet 
Als er één ding is wat Italianen serieus nemen, is het wel hun goddelijke eten. In 1953 werd zelfs de Accademia Italiana della Cucina opgericht: een culinaire vereniging die Italiaanse kooktradities probeert te behouden. Zo staat het originele recept voor bolognesesaus sinds 1983 in de archieven opgeslagen. En wat blijkt? Échte pasta bolognese eet je absoluut niet met spaghetti. Een brede pastasoort (denk: tagliatelle) schijnt de dikke saus beter op te nemen. Maar niet getreurd, want wil je toch de authentieke ragù alla Bolognese eten? Dan is Trattoria Anna Maria in Bologna the place to be. De wereldberoemde trattoria wordt gerund door de 70-jarige Anna Maria. Zij is een echte Italiaanse nonna die het traditionele recept als geen ander kent. In de trattoria wordt de pasta handgemaakt en staat de bolognesesaus minstens acht uur op het vuur te pruttelen. 
Pasta bolognese
Pasta-themapark
Wat is er leuker dan een themapark? Een themapark met pasta. Maar echt. FICO Eataly World in Bologna is een walhalla voor pastaliefhebbers. Hier staan ruim veertig eetkraampjes op 100.000 vierkante meter waarbij de Italiaanse gerechten je om de oren vliegen. Je kunt hier verschillende pastaworkshops volgen, balsamico proeven of je laten onderdompelen in de wereld van Parmezaanse kaas. Het doet een beetje denken aan Foodhallen Amsterdam meets IKEA meets Italië... 
Tip: gratis eten! 
Dat Italianen van eten houden, is nogal een understatement. Want in Italië eten ze zelfs vlak vóór het avondeten. Dat noemen ze een aperitivo en lijkt een beetje op de Spaanse tapas. Op verschillende plekken in Bologna kun je vaak gratis aperitivo eten. Ja, je leest het goed. Gratis! Onder veel studenten is Caffè Zamboni populair, waarschijnlijk omdat het dichtbij de universiteit zit. Een aperitivo wordt meestal geserveerd van 18:00 tot 20:30.   Wel wordt er van je verwacht dat je eerst iets te drinken koopt voor ongeveer 8 euro. Meestal is dit een alcoholisch drankje en daarna mag je ongegeneerd van het buffet schransen. Eigenlijk een soort all-you-can-eat goes Italian! 
Meer inspiratie nodig voor een citytrip? Bekijk dan het ultieme alternatief voor Parijs!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.