Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Op deze Italiaanse eilanden vind je nog geen massatoerisme

14-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1173 keer bekeken
  •  
Marettimo door Maurizio De Mattei2

© Foto: Maurizio De Mattei / Shutterstock.com

Als we zeggen Italiaans eiland dan zeg jij waarschijnlijk Sardinië of Sicilië. En hoewel dat inderdaad parels van eilanden zijn, is het misschien tijd om iets verder te kijken dan naar de grootste beige vlekken op de kaart. De perfecte off the grid-bestemming middenin de toeristische drukte van Italië, zijn namelijk de Egadische Eilanden. Ook wel de Aegatische Eilanden genoemd. 
Denk: azuurblauwe zee, waanzinnige uitzichtpunten en je conformeren aan het rustige eilandleven met een grote berg spaghetti alle vongole voor je neus. Dat kan allemaal op deze eilandengroep. De grootste drie eilanden Favignana, Levanzo en Marettimo liggen vlakbij Sicilië, dus ze maken ook de perfecte uitstap voor als je al een ticket naar Italië's bekendste eiland hebt geboekt. Je kan ze met de boot bereiken vanaf Trapani. Duikliefhebbers opgelet: rondom alle eilanden kan ook gedoken worden. 
Marettimo door Maurizio De Mattei2

© Foto: Maurizio De Mattei / Shutterstock.com

Deze eilanden zijn een goed voorbeeld van sustainable tourism . Door restricties en de wilskracht van de eilandbewoners - die liever rust willen, dan geld - schieten er nog geen hotels als paddestoelen uit de grond en worden de plaatselijke winkels niet verdreven door multinationals. Bovendien zijn er al sinds tien jaar allerlei projecten en initiatieven aan de gang gezet om het eiland duurzamer te maken.
Levanzo Door Ba_peuceta

© Foto: Ba_Peuceta / Shutterstock.com

Favignana
Favignana is het grootste eiland. Daar is het meeste te beleven, maar daar zal je ook de meeste andere reizigers tegen het lijf lopen. De Sicilianen vieren hier ook graag vakantie. Desalniettemin is er zat rust te vinden op het eiland, tussen de baaien, rotsen en verborgen zandstranden. Favignana is perfect om op te fietsen, aangezien dit eiland het vlakst is van de drie. Ook zal je hier net als op de rest van de eilanden zowel watergrotten als grotten met prehistorische tekeningen vinden. 
Favignana Door Emilio messina

© Foto: Emilio Messina / Shutterstock.com

Favignana Door Maurizio De Mattei
Levanzo & Marettimo
Wil je meer rust? Kies dan voor de autovrije eilanden Levanzo of Marettimo. Levanzo is het kleinste eiland van de drie en heeft de minste slaapplaatsen voor bezoekers. Lekker rustig. Marettimo is (onterecht) het minst populair, omdat het eiland maar één niet-noemenswaardig kiezel-zandstrand heeft. Ook ligt dit eiland het verst van Sicilië af en een boottocht van iets langer dan een uur is voor de meeste andere reizigers en Sicilianen blijkbaar nét iets te lang. 
Marettimo door Maurizio De Mattei

© Foto: Maurizio De Mattei / Shutterstock.com

Maar dat is juist fijn, want daarom kan jij hier juist ultiem ontspannen zonder menigte. Beide eilanden hebben maar één vissersdorp waar bijna alle drie- tot vijfhonderd inwoners wonen. De blokkerige, witte huizen met blauwe vensters zien er misschien ietwat vervallen uit. Maar van een kleine afstand vanaf het water en met een natuurlijke filter van het felle zonlicht dat erop schijnt, gaat dit gemakkelijk door voor rustiek en authentiek. Op de rest van het eiland is het jou versus de natuur. De Egadische Eilanden staan bekend om hun brede spectrum van flora en fauna. Niet voor niets zijn de Egadische Eilanden het grootste beschermde marinegebied van Europa
Favignana Door Davide D'Amico

© Foto: Davide D'Amico / Shutterstock.com

Zoals we al zeiden hoef je niet veel toeristische trekpleisters te verwachten op de twee kleinste eilanden. Ze hebben elk hun eigen topattracties en daar houdt het wel weer mee op. Op Levanzo bezoek je sowieso Grotta del Genovese waar prehistorische muurschilderingen te vinden zijn. Op Marettimo hike je naar het kasteel. Niet omdat dit kasteel zo enorm fantastisch is, maar het uitzicht vanaf de top wil je zeker niet missen. 
Marettimo Artemi05 : Shutterstock.com

© Foto: Atermi05 / Shutterstock.com

Wat eten we vandaag? 
Elke ochtend wordt er verse vis naar de eilanden gebracht. Wij raden je aan om zo'n visser te vragen of hij tijd heeft om jullie mee te nemen naar de mooiste watergrotten en baaien van het eiland. Veel vissersboten staan hier zeker voor open en het beste gedeelte van dit Egadische eilandleven vind je uiteindelijk toch gewoon op het water.
Favignana Door Filippo Bannino

© Foto: Filippo Bannino / Shutterstock.com

Omdat het kleine eilanden zijn, waar massatoerisme nog niet aan de orde zijn, zijn er weinig overnachtingsmogelijkheden. Grote hotels zijn er niet op Favignana, Levanzo en Marettimo; je slaapt waarschijnlijk in een bed & breakfast. Des te idyllischer toch? Maar dit betekent wel dat je op tijd moet boeken. Wij weten wat jij in 2020 doet ;)
Nog meer La Dolce Vita? Bekijk hier dan de leukste alternatieven voor de dorpjes aan de Amalfikust

Meer over:

italië, sicilie, eiland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.