Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Sicilië

Het grootste schiereiland in de Middellandse Zee; het Italiaanse Sicilië. De perfecte plek om op culinaire tour te gaan en om rond het hele eiland te reizen op zoek naar de lokale en meest pure producten. Palermo, de hoofdstad van het eiland is een attractie op zich en het perfecte startpunt voor een rondreis over het eiland. Dit kan per trein, auto, scooter en zelfs per kabelbaan.
Palermo is de hoofdstad van Sicilië. Met bijna 700.000 inwoners is Palermo de vijfde grootste stad van Italië. Palermo is wel een stad met een rauw randje. Sicilië is namelijk de bakermat van de beruchte maffia en ook in Palermo lopen de maffiosi rond. Lees hier meer over Palermo en bekijk hoe Nienke haar tijd daar beleeft. Je kan vanaf hier met een boot naar het nog kleine eilandje Pantelleria
De tweede stad van Sicilië is Catania.  De reputatie van Catania is dat het hier soms ietwat chaotisch en smoezelig kan zijn. Maar probeer daar doorheen te kijken en beschouw Catania liever als ‘ruwe diamant’. Nieuwsgierig? Snappen we, je wil vast meer weten over Catania .
De zomers op Sicilië zijn verschrikkelijk heet, het wordt dan ook aangeraden om het eiland in het voor- en naseizoen te bezoeken. Het eiland heeft een rijke cultuur en bovendien een lange historie. Maar ook het luie zomerse eilandleven is er te vinden. Een tour op de Etna , de actieve vulkaan op het eiland is super om te doen en ook een bezoek aan Taormina en de uitzichten aldoor raden wij zeker aan. Daarnaast is de plaats Piazza Armerina  een bezoek waard. 
Eten
Het eten wordt niet veel beter dan in Italië en dan specifiek op Sicilië. Dit komt vooral door de ontzettend verse ingrediënten die je op het eiland kan vinden. Verse vis haal je op de markt van Trapani, banket haal je bij de geroemde bakkerij van Maria Grammatico en de groentes komen simpelweg rechtstreeks uit de tuinen.
Er lijkt geen einde te komen aan de lange lijst met restaurants in Palermo. Van typisch Italiaans tot eten van over de hele wereld, van goedkoop tot duur en van chique diner tot snelle lunchroom. Een van die snelle lunchrooms is Spinnato, waar ze trouwens ook geweldig ijs hebben. In Siracusa zit Ristorante Don Camillo, de ideale plek voor een dag buiten Palermo. Maar ook binnen Palermo is ‘la vera cucina Italiana’ te vinden. Zoals bij Cin Cin, waar zwaardvis gevuld met basilicumpesto de koning op de kaart is.

Drinken op Sicilië staat synoniem aan wijn. Vooral de wereldberoemde Marsala wijn, die in het gelijknamige plaatsje gemaakt wordt is heel populair. De wijnindustrie op het eiland is gigantisch en is dan ook de grootste van heel Italië. Het eiland is verdeeld in drie regio’s, die ieder een geheel eigen wijn hebben. De Trapani provincie in het westen, de regio van de Etna in het oosten en de regio’s Noto en Regusa in het uiterste oosten. In deze streken vind je ook vele restaurants, wijnmakers en barretjes; ideaal voor de echte kenners.
Vervoer
De grote, maar zeker ook de kleine steden op Sicilië zijn heel goed en goedkoop te bereiken per trein. Ook de busdienst is heel goed. Naar de kleinste dorpjes op het eiland gaat er minstens één bus per dag. Van en naar Palermo vertrekken er dagelijks een aantal veerboten naar bijna alle eilanden. De reiziger met een goed gevulde portemonnee kan ook kiezen voor een binnenlandse vlucht, een snelle maar dure manier van reizen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
sicilie.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.