Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

La dolce vita aan de Amalfikust, maar dan zonder toeristen

06-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1619 keer bekeken
  •  
Cetara Door EugeniaSt
De Amalfikust van Italië is prachtig. De schattige gekleurde kustdorpjes langs hoge kliffen zijn hét toonbeeld van La dolce vita. Maar de hordes toeristen; die zijn niet zo dolce. Ruil daarom de beroemde dorpen Positano, Amalfi, Sorrento, Ravello en eiland Capri in voor rustigere exemplaren.  
Sinds Sophia Loren en collega-filmsterren de Amalfikust in de jaren '60 hebben ontdekt, heeft de mensenmassa dat ook. Het is een potje ellebogen geblazen voor een plekje. Het authentieke vissersdorpen-karakter is daardoor deels verloren gegaan en de prijzen stijgen met de minuut. Gelukkig zijn dit de minder bekende, maar even pittoreske broertjes en zusjes van de Amalfi-dorpen. (Al zal je er in het hoogseizoen ook nooit alleen zijn.)
Atrani
Atrani ligt op loopafstand van hotspot Amalfi. Toch is dit - misschien wel kleinste - dorpje van de Amalfikust nog relatief onontdekt gebleven. De uitzichten zijn even fantastisch als in Amalfi, maar je hoeft niet om 5.00 uur 's ochtends op te staan om een strandbed te bemachtigen. 
Foto: Pocholo Calapre / Shutterstock.com
Atrani Door Pocholo Calapre
Atrani Door Oleg Voronische

© Foto: Oleg Voronische / Shutterstock.com

Foto: Rudy Balasko / Shutterstock.com
Atrani Door Rudy Balasko
Praiano
Met de unieke locatie dichtbij jetset-bestemming Positano is dit waarschijnlijk het drukste dorp van deze rij. Desalniettemin is het hier zeker kalmer dan in Positano. Het dorpje heeft een strand, maar je zal er weinig zand aantreffen. De meeste standen aan de Amalfikust bestaan uit kiezels of een stenen boulevard. Een mooi verborgen mini-strand een stuk verderop is Fiordo di Furore. Maar daar kan je alleen per voet komen en je moet dus niet slecht ter been zijn. Praiano bestaat uit twee dorpen die zijn samengesmolten: Praiano en Vettica Maggiore. Bekijk dus van tevoren of je meer van zonsopgang of zonsondergang houdt, want dat verschilt per deel. 
Praiano Door Adam Hoglund

© Foto: Adam Hoglund / Shutterstock.com

Foto: Artem Evdokimov / Shutterstock.com
Praiano Door artem evdokimov
Foto: Kirk Fischer / Shutterstock.com
Praiano Door Kirk Fisher
Vietri sul Mare
Deze plaats ligt bijna tegen grote stad Salerno aan, maar daar merk je niets van. Vierti sul Mare markeert het beginpunt (of eindpunt) van de Amalfikust en is groter dan de andere plekken uit deze rij. Toch blijft het een idyllisch dorp, bekend om zijn keramiek. 
Vietri sul mare REDMASON : Shutterstock.com

© Foto: Redmason / Shutterstock.com

Foto: tanialerro.art / Shutterstock.com
Vietri sul mare door tanialerro.art : Shutterstock.com
Foto: Sopotnicki / Shutterstock.com
Vietri sul mare door Sopotnicki
Cetara
Dichtbij Vietri sul Mare ligt het nog kleinere Cetara. Dit is een vissersdorp dat die naam nog eer aandoet. In dit dorp wordt er tegenwoordig echt nog veel gevist. Wij raden je dus aan om bij de kleine haven rond te struinen en de vissers daar hun buit te zien binnenhalen. 
Cetara door Paolo Bernardotti Studio : Shutterstock.com

© Foto: Paolo Bernardotti Studio / Shutterstock.com

Foto: EugeniaST / Shutterstock.com
Cetara Door EugeniaSt
Tramonti
Officieel nog onderdeel van de Amalfikust, maar aan de kust ligt deze gemeente niet. Toch heb je vanuit de meeste van de dertien dorpen in Tramonti ook zeezicht. Het is er veel rustiger en authentiek Italiaanser dan in de meeste dorpen aan de kust. Bovendien ben je er omringd met groene bergtoppen. Tramonti is door de bergweggetjes lastig te bereiken, maar dat geldt dus ook voor de busladingen toeristen, die deze tocht vaak niet wagen. 
Gratis bonustip
Al zijn de bovenstaande dorpen rustiger dan de toeristische plekken, de hoofdweg is dat niet. Met de auto van dorp naar dorp is bijna niet te doen en de taxi's zijn nogal prijzig. Probeer dus waar kan het water op te gaan en een ferry te pakken naar het volgende dorp; goedkoper én leuker. 
Italofiel? Dan ken je Cinque de Terre vast ook al. Maar deze lieflijke dorpen zijn ook helaas erg druk, bekijk hier de alternatieven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.