Je hoort het steeds vaker: overnachten bij een eco-project op reis. Of je er nou een nacht blijft slapen of langere tijd blijft hangen, er is heel veel mogelijk. Het verblijven bij een eco-project op reis kan een leuke afwisseling zijn van hostels en hotels, maar dan moet je er wel net vanaf weten. Wat is een eco-project nou eigenlijk?
Het woord ‘eco’ verraadt het natuurlijk al een beetje. Het heeft in ieder geval iets met duurzaamheid te maken. Eco slaat in dit geval op de positieve invloed van het project op de leefomgeving. Natuurlijk draait het daarbij om het beschermen en behouden van de natuur en het milieu. Maar eco-projecten proberen vooral ook een betere situatie voor de lokale gemeenschap te creëren.
Duurzaam toerisme
De laatste tijd wordt het principe van een eco-project steeds vaker gecombineerd met toerisme. Hierdoor wordt een duurzame vorm van toerisme in de hand gewerkt. Dit kan voordelig zijn voor de lokale bevolking én voor de reiziger. Logeren bij een eco-project is namelijk een ontzettend bijzondere ervaring. Eco-projecten zijn dan ook een eenvoudige manier om als reiziger aan duurzaam toerisme bij te dragen. Maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar een leuk project. De volgende drie vragen kunnen je hierbij helpen.
1. Is het eco-project actief bezig met het verkleinen van de impact op het milieu?
Om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden staat binnen een eco-project vaak het versimpelen van de levenswijze centraal. Verwacht daarom geen luxe, maar wél de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om dicht bij de natuur te staan. Een geweldige ervaring, in onze westerse wereld zijn we hier namelijk ver van verwijderd. Zo verbouwen eco-projecten vaak hun eigen groeten en fruit en houden ze hun eigen dieren. Maar schrik niet als ook andere dingen die voor ons misschien vanzelfsprekend zijn, bijvoorbeeld elektriciteit of een warme douche, achterwege zijn gelaten.
2. Beschermt het eco-project de cultuur van de lokale gemeenschap?
Een eco-project probeert de culturele gewoonten en tradities van de lokale gemeenschap in stand te houden. Denk aan religieuze gebeurtenissen, maar ook aan simpele dingen zoals het bouwen van huizen, koken en andere huishoudelijke taken. In veel culturen gebeuren deze dingen namelijk al jaren op een bepaalde manier. Neem het wassen van kleding of potten en pannen. In sommige gemeenschappen zijn dit soort taken de perfecte aangelegenheid om te socializen met je medebewoners. Een eco-project doelt erop dit soort tradities te beschermen.
3. Draagt het eco-project bij aan de lokale economie?
Allereerst is het belangrijk dat de projecten voornamelijk zijn opgezet door de bevolking zelf. Dit kan met hulp van partijen van buitenaf, mits de lokale bevolking hier de vruchten van plukt, ze actief kunnen deelnemen aan het project en zelf de regels bepalen. Vaak wordt er binnen het project bijvoorbeeld een systeem van eerlijke onderlinge (ruil)handel opgezet. Ook door bezoekers te ontvangen en te laten logeren verdienen de lokale bewoners een centje bij.
Waarom is het zo leuk om als reiziger een eco-project te bezoeken? Nou, stel het je even voor. Je kan even helemaal één zijn met de natuur. Je kan de cultuur en tradities van de lokale bevolking direct persoonlijk ervaren. Je weet zeker dat elke euro in hun handen terecht komt zonder bij te dragen aan massatoerisme. En je wordt hier ook nog eens niet door onder de voet gelopen. Wat wil je als reiziger nog meer? We geven het toe. Het vinden van een geschikt eco-project kost net even wat meer moeite. Je vindt deze (gelukkig) nou eenmaal niet op de grote boekingswebsites. Toch hebben veel eco-projecten vaak wel een eigen website, of zijn ze op Google Maps te vinden. Het kost dus iets meer speurwerk. Maar maak je een lange reis en heb je hier de tijd voor? Ben je op zoek naar authentieke ervaringen en bereid om hier af en toe wat comfort voor in te leveren? Dan zijn eco-projecten iets voor jou.