Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit merkwaardige ‘starende’ gerecht eten ze in Cornwall

20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
vissie
Deze zogenaamde Britse stargazy pie is niet zomaar een pasteitje. Achter deze vissenkoppen die naar de sterrenhemel staren, schuilt namelijk een sterk verhaal. 
De Britse keuken staat vooral bekend om hun goedgevulde pasteitjes. En het vissersdorp Mousehole in Cornwall blijft niet achter. Een van de lokale specialiteiten is namelijk een vissenpastei genaamd:  stargazy pie . Dit gerecht werd oorspronkelijk gemaakt met zeven (!) verschillende vissoorten. Maar tegenwoordig is het vooral van belang dat er sardines in het pasteitje zitten.

De andere ingrediënten van het pasteitje zijn eieren, aardappels en gekookte eieren in een witte saus met zwarte peper en peterselie. En niet te vergeten: bovenop een krokante laag deeg waar de vissenkoppen en soms -staarten doorheen steken.  


Maar dit markante maaltje is meer dan een ‘opvallend’ visgerecht. De  stargazy pie  wordt namelijk uitsluitend gegeten op 23 december in Mousehole. Want op deze datum wordt de heldhaftige vissersman Tom Bawcock in dit dorpje geëerd.


Vele jaren geleden woedde er namelijk een strenge winter in Mousehole. De wind was toen zó sterk, dat het hele dorp in puin lag. De vissers durfden vanwege de heftige weersomstandigheden het water niet op, omdat ze vreesden voor hun leven. En aangezien vis hun grootste bron van voedsel was (én het was bijna kerst!), was de angst voor hongersnood groot. 
mousehole
Maar de dappere Engelsman Tom Bawcock liet zich niet uit het veld slaan en sprong op 23 december in de boot. Ondanks het extreme weer was hij wél in staat vis te vangen. En daarmee kon hij het hele dorp voeden. Volgens de legende zou deze hele vangst (van zeven verschillende vissoorten) vervolgens in een pasteitje zijn gegooid. Et voilà: de  starygazy pie  was geboren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.