Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Jawel: dit dopen Colombianen in hun chocolademelk

20-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
578 keer bekeken
  •  
chocolate_een
Ben je eerder een kaasverslaafde of meer een chocoladejunk? Ach. Waarom kiezen als je het beste van beide werelden kunt krijgen? Dat is waarschijnlijk precies wat de Colombianen jaren geleden dachten, toen ze de basis voor chocolate santafereño legden.

Hemelse of helse combo?
Blokjes kaas in een warme mok chocolademelk. Klinkt… apart. Maar in Colombia is het doodnormaal. Deze traditionele specialiteit, genaamd chocolate santafereño, bestaat uit een mok warme chocolademelk met gesmolten kaas op de bodem. In en rondom Bogota is het drankje extreem populair. In supermarkten, in restaurants en op straat: in alle hoeken en gaten van de Colombiaanse hoofdstad zijn sporen van cacao te vinden. Colombianen nuttigen de specialiteit het liefst in de ochtend, maar de mix van chocolade en kaas doet het ook goed als middagsnack.
shutterstock_621088163
Cacao walhalla
Het duurde even voordat dit chocolade-kaas brouwsel het land veroverde. Lang lang geleden hadden de Azteken en Maya’s al een heilig drankje ontwikkeld met cacaobonen, kruiden en water. Maar toen de Spaanse veroveraars Centraal Amerika veroverden, sloeg het cacaomengsel nog niet helemaal aan. Uiteindelijk sloeg de chocoladevonk toch over en werden de Spaanse veroveraars op hun beurt veroverd door de bonen. In eerste instantie werd de drank vooral genuttigd door upperclass Venezolanen en Colombianen, in de 19 e eeuw. Later daalde de prijs, waardoor de drank ook betaalbaar werd voor mijnwerkers en boeren. En vandaag de dag? Vandaag de dag is chocolate santafereño het broodje hagelslag van de Colombianen.

chocolate_twee
DIY chocolate santafereño 
Zelf Colombiaanse chocolate santafereño maken? Dan heb je daar eígenlijk een chocolatera en een molinillo voor nodig. Met een chocolatera – een aluminium pot – kun je op een traditionele manier chocolademelk maken. Maar helaas is zo’n pot moeilijk te verkrijgen. Een pan is een prima alternatief voor een chocolatera. Ook een molinillo is moeilijk te bemachtigen. Dit is een houten keukengerei waarmee de chocolade schuimig kan worden geklopt (zie hieronder). Gebruik in plaats van een molinillo een garde.

molinillo
Wat heb je nodig?
4 kopjes water
8 el suiker
¼ tl kaneel
4 blokjes chocolate

En dan?
1. Verwarm de blokjes chocolade in een pan met water of melk.
2. Roer het mengsel totdat de chocolade is gesmolten.
3. Voeg suiker en kaneel bij het mengsel.
4. Voeg ten slotte klodders kaas bij de chocolade.
Als we een laatste tip mogen geven: gebruik milde kaas. Nou kun je natuurlijk ook een gigantisch stuk gorgonzola of camembert in je opgewarmde chocolademengsel werpen. Maar dat kan de smaak van je chocolate santafereño ook opfokken. Je bent gewaarschuwd.

Loopt het water je in de mond? Dan ga je ook smullen van deze Koreaanse noedelsoep variant.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.