Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bogota

Midden in Colombia ligt de hoofdstad Bogota. Met 8 miljoen inwoners en op 2600 meter hoogte is het één van de hoogstgelegen hoofdsteden ter wereld. Voor een uitzicht over de hele stad kan je met een bergtreintje de Monserrate op.
Bogota is afgelopen jaren veel veranderd. Waar grote delen van de stad een paar jaar geleden nog ontoegankelijk waren voor reizigers, kun je nu vrijwel overal veilig komen. De populairste wijken zijn La Candelaria en Zona Rosa. La Candelaria is het historisch centrum van de stad en barst van de kunst en cultuur. Na zonsondergang worden de straten echter wat ruwer, en kan je beter geen afgelegen straten in gaan. Voor het nachtleven kan je daarom beter naar Zona Rosa, waar het ’s avonds levendiger is. De muren van beide stadsdelen zitten daarnaast vol met graffiti, wat de straten kleurrijk en vrolijk maakt.
Naast de sfeervolle wijken, is er meer te zien en te doen in Bogota. Iedere zondag vindt bijvoorbeeld La Ciclovía. Hierbij wordt 100 kilometer straat afgesloten voor auto’s, en gaan inwoners (en reizigers!) met hun fiets, skateboard of te voet de straat op. Goed voor het milieu, én een leuke manier om mensen te leren kennen. Is fietsen nou niks voor jou, dan is Tejo misschien meer jouw sport. Bij Club de Tejo La 76 spelen ze deze typisch Colombiaanse sport waarbij je een metalen schijf op buskruit moet gooien. Een kleine explosie zorgt voor extra vermaak.
Hoewel Bogota een grote stad is, biedt het ook de mogelijkheid de natuur in te gaan. Zo kan je hiken naar de La Chorrera en El Chiflón watervallen, of wandelen rondom Laguna de Guatavita, een groot meer omringd door bergen. Andere hoogtepunten zijn La Plaza Bolívar, Villa de Leyva en Museum del Oro.
Eten
Ook in Bogota wordt veel gekookt met de ingrediënten rijst, bonen en vlees of kip. Op bijna iedere straathoek vind je wel een eetkraam die dit aanbiedt. Wil je nieuwe smaken leren kennen, neem dan een tour door één van de lokale markten van de stad. Hier drink je onder andere Chicha, een traditioneel Colombiaans maïsdrankje.
Daarnaast zijn er genoeg restaurants waar je kan zitten voor zowel lokale, als internationale gerechten. Aanraders zijn El Atillo del Sol, La Puerta Falsa en La Jugueteria Macarena.
Vervoer
Vanaf Amsterdam gaat een rechtstreekse vlucht naar Bogota. Eenmaal in Bogota kun je je verplaatsen met het grootste busnetwerk van de hele wereld; de TransMilenio. Tickets zijn te koop bij alle 144 busstations. Wil je iets luxer reizen, dan kun je ook altijd nog een gele taxi aanhouden.
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari & juli t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja (DTP, hepatitis A, gele koorts)
Valuta: Peso
Taal: Spaans
bogota colombia

© Rafal Cichawa / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.