Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ufo's? Parallel universum? Nee, het is de Garden City van Kopenhagen

10-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
Kolonihaver door Allan Kristensen Volkstuinen Denemarken Brøndby Haveby Brondby

© Allan Kristensen / Flickr.com

We willen je deze spectaculaire luchtfoto's niet onthouden. Dit surrealistische aangezicht is Brøndby Haveby. Het zijn de kolonihaver van Kopenhagen in Denemarken. Oké, als je dat naar het Nederlands vertaalt zijn het gewoon 'volkstuinen', maar die volkstuinen zijn wel een belangrijk onderdeel van de Deense cultuur.
En ze zien er gewoon spectaculair uit toch?
Zo zit het
Deze volkstuinen zijn gemaakt om Kopenhagenaars, weg van hun drukke stadsleven, te laten ontspannen. Veel inwoners van de hoofdstad van Denemarken hebben geen eigen tuin en dus trekken ze naar voorsteden als Brøndby om hun vingers alsnog groen te laten kleuren. 
Pizzamodel
Het volkstuinencomplex bestaat al sinds 1964, maar kwam weer onder grote belangstelling te staan toen er dronevideo's en -foto's van @henry_do de tuinen opdoken op Instagram. Het gaat om vierentwintig cirkels met twaalf punten. Het ontwerp - we noemen het maar even 'pizza-model' - is gebaseerd op eeuwenoude Deense plattelandsdorpen. Het middelpunt van het dorp werd toen gebruikt voor sociale gelegenheden. In Brøndby is het ook de bedoeling dat de tuinierders daar samenkomen. 
Wonen in een tuinhuis
Volgens verschillende bronnen kost het ongeveer 130 euro per maand om het stuk land te huren. Je mag er van 1 april tot 1 oktober verblijven en tussen 1 oktober en 1 april in de weekenden. Het is dus niet de bedoeling dat je er permanent woont. Uit een ander artikel over tuinhuizen in Denemarken blijkt dat dit stiekem weleens gebeurt. De steden worden voller en duurder en als gevolg daarvan bivakkeren sommige mensen illegaal in hun tuinpaleis. En aan de foto's van Brøndby Haveby te zien, is dat lang niet zo'n slechte verblijfplaats.  
Hou je van groene bestemmingen? En van Scandinavië? Dan weten wij waar jouw nieuwe stedentrip heen gaat. 
Bijzonder weetje: Denen gaan graag naar begraafplaatsen om zich te ontspannen. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.