Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zonnebaden op een begraafplaats is in Denemarken doodnormaal

03-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
779 keer bekeken
  •  
assistenscemetery_denemarken
De zon schijnt fel, je hebt een vrije dag en je vrienden willen iets leuks doen. Wat ga je doen? Naar het strand, het terras of het park? Nee, naar de begraafplaats natuurlijk! Althans, dat zou je van plan zijn als je in Denemarken woont.
De Denen ontspannen graag op een begraafplaats. Jawel, in Denemarken drapeert men zonder moeite een kleurrijk picknickkleed naast een rij grijze grafstenen. De begraafplaats is namelijk een van hun favoriete hangplekken. Een van de populairste begraafplaatsen is Assistens Kirkegård, gelegen in hoofdstad Kopenhagen . In de negentiende eeuw zijn hier veel beroemde Denen begraven, waaronder natuurkundige Niels Bohr, filosoof Søren Kierkegaard en architect Finn Juhl. Sindsdien is het de laatste rustplaats voor de elite uit de stad, maar later ook van de middenklasse en de werkende klasse.
assistens cemetery
Groene oase
Als Kopenhagen ergens geen tekort aan heeft, is het wel aan openluchtplekken waar toffe evenementen worden georganiseerd. Een voorbeeld is Ofelia Plads, een culturele plek aan de haven. En denk bijvoorbeeld aan Dronning Louises Bro, een brug die is omgetoverd tot populaire hangplek. Maar je vindt in de hoofdstad nog genoeg andere plekken waar je cultuursnuivende neus los kan gaan. Begraafplaats Assistens Kirkegård is daar gek genoeg één van. Een begraafplaats wekt nou niet de meest kleurrijke, vrolijke beelden bij je op. Maar Assistens Kirkegård bewijst dat een ‘dodelijke’ plek wel degelijk levendig kan zijn. Kleurrijke bloemen en bloeiende bomen wisselen zich hier af met grauwe grafstenen en marmeren tombes. En door het jaar heen vinden hier concerten, theatershows en andere culturele evenementen plaats.
assistenscemetery_denemarken
Allesbehalve dood
Als je naar de Assistens begraafplaats gaat, vergeet je bijna dat er onder je picknickmand kisten liggen. Mensen joggen hier zelfs enthousiast tussen de kersenbloesembomen door, terwijl ze graven passeren. Ze maken er nog net geen rondje hordenlopen van. Hier en daar liggen stelletjes knuffelend op het gras en slenteren families met buggy’s over de wandelpaden. Het is een apart gezicht, de dood en het vrolijke leven zie je zelden zo dicht op elkaar. Wie had gedacht dat dat er zo mooi uit kon zien?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.