Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Bedreigde zeeschildpadden in Florida nemen toe dankzij quarantainemaatregelen

25 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Zeeschildpadden1

© Isabelle Kuehn / Shutterstock.com

Dat mensen wereldwijd thuiszitten betekent goed nieuws voor veel bedreigde diersoorten. Zo ook voor de zeldzame lederschildpad, die wegens quarantainemaatregelen weer onverstoord kan nestelen op de stranden van Florida in de Verenigde Staten
Het broedseizoen van de zeeschildpadden in Florida is nog maar net begonnen. Toch menen zeebiologen in de Amerikaanse staat dat er nu al sprake is van een flinke toename in nesten ten opzichte van vorig jaar. Zeeschildpadden leggen hun eieren op het strand. De jongen moeten zich na het uitkomen een weg naar de zee zien te banen. Volgens de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission is de overlevingskans echter erg laag: gemiddeld één op duizend.
Zeeschildpadden2

© mariakray / Shutterstock.com

Lege stranden
De meeste dodelijke slachtoffers vallen op drukke toeristenstranden, omdat de kans op verstoring van de nesten hier groter is. Door quarantainemaatregelen zijn de Floridaanse stranden echter leeg, waardoor naast mensen ook de hoeveelheid zwerfafval is afgenomen. De nesten ondervinden dus niet alleen minder hinder aan mensen, de kans dat jonge zeeschildpadden verstrikt raken in vuilnis is ook kleiner. De nieuwe omstandigheden zijn voor meer zeedieren in Florida een zegen. Zo is ook het aantal aangereden lamantijnen door waterscooters minder geworden. 
Helaas zijn de quarantainemaatregelen niet voor alle dieren even goed nieuws. Zoals voor de olifanten in de Thaise toerismesector. 

Meer over:

natuur, coronavirus

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA