Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Zwijgen loont in dit land, ik ben verbijsterd’, vader van Sharleyne noemt vrijspraak moeder ‘bizar’

10-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
sharleyne vader
“Dit is in optima forma het falen van het rechtssysteem in Nederland. Zwijgen loont in dit land. Ik heb er geen woorden voor. Het is bizar.” De vader van Sharleyne bleef nadat hij het vonnis gisteren hoorde,  verbijsterd achter in de rechtbank. De moeder van Sharleyne, zweeg lange tijd in de zaak Sharleyne en is maandag vrijgesproken van het doden van haar achtjarige dochter. Het Openbaar Ministerie noemde de uitspraak ‘teleurstellend’ en gaat waarschijnlijk in hoger beroep.
Het achtjarige meisje Sharleyne overleed in juni 2015 na een val van de tiende verdieping van de flat waar ze met haar moeder woonde, in Hoogeveen. Justitie gaat er vanuit dat de moeder haar heeft gewurgd, maar dat Sharleyne op dat moment nog leefde en daarna over de reling van de flat is geduwd. De rechtbank vond het bewijs dat justitie presenteerde onvoldoende overtuigend.
Moeder vrijgesproken van doden achtjarige Sharleyne
Verrassing
Vrijspraak kwam voor Remouchamps als een verrassing. “Je houdt het in je achterhoofd om jezelf te beschermen. Maar eigenlijk hadden we dit nooit niet verwacht.” Hij bleef lange tijd zitten in de rechtbank om het te laten bezinken.
Remouchamps verwacht dat als het hoger beroep er komt, het nieuwe mogelijkheden brengt voor extra onderzoek in de zaak tegen de moeder van Sharleyne. Bovendien, zegt hij: “we kunnen nog zoveel meer uit de kast trekken. Daar was nu geen tijd voor, maar ik ken het dossier en er is nog zoveel meer te doen.”
Hulpverlening
De zaak die Remouchamps voorbereidt tegen betrokken instanties die faalden in de hulpverlening naar Sharleyne wil hij ook nog steeds doorzetten. “Ik doe het voor mijn dochter, maar ook om andere kinderen te beschermen. Zoiets mag niet meer gebeuren in Nederland.”
Als reactie op de vrijspraak, klonk er gejuich in de rechtszaal. Volgens Remouchamps was het de familie van de verdachte die juichte. De rechter riep hen tot de orde. “Het was misselijkmakend. We hebben het over de dood van een meisje van acht en dan ga je staan juichen. Je moet je de ogen uit het hoofd schamen.”
Schijnvertoning
De uitleg van de rechtbank volgt Victor Remouchamps niet. “Ze veegden al het bewijs zo aan de kant. Mensen van het Nederlands Forensisch Instituut lopen elkaar in te dekken. Ik vond het een grote schijnvertoning.” Remouchamps doelt op onenigheid tussen deskundigen tijdens de rechtszaak. Twee deskundigen van het NFI waren het oneens met de Belgische deskundige Rijken. Hij concludeert dat puntbloedingen in de ogen en verwondingen aan de hals erop duiden dat Sharleyne eerst is gewurgd. De NFI pathologen concludeerden dat de verwondingen en bloedingen ook door de val van de flat kunnen zijn veroorzaakt.
Het einde van het gevecht van Victor Remouchamps is met de voor hem zeer teleurstellende uitspraak opnieuw verder uit het zicht. “Het ging net weer beter met mij en nu blijf ik weer hangen. Ik kan nog steeds niks afsluiten of verwerken.” Maar ondanks de tegenslag, blijft hij strijdlustig. “Dit doet mijn dochter geen eer aan. Maar we gaan deze zaak alsnog winnen. Daar heb ik geen twijfels over.”
ZEMBLA volgde de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne en bracht vier podcasts over de zaak.  Luister de podcasts terug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.