Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeder vrijgesproken van doden achtjarige Sharleyne

08-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Sharleyne rechtbank tekening ANP
Hélène J. is  maandag vrijgesproken van  doodslag op haar achtjarige dochter Sharleyne. De rechtbank in Assen vindt het bewijs dat het Openbaar Ministerie presenteerde onvoldoende om wettig vast te kunnen stellen dat Sharleyne is gewurgd of over de reling van de flat in Hoogeveen is gegooid. 
Het Openbaar Ministerie had  tien jaar cel geëist tegen Hélène J. voor het doden van haar achtjarige dochter Sharleyne. Naast de celstraf eiste het OM een schadevergoeding van 30.000 euro voor de vader van Sharleyne.  J.  heeft altijd ontkend dat zij de hand heeft gehad in de dood van het meisje.
Lees de hele uitspraak van de rechtbank Assen
Verdachte vrijgesproken van doodslag op haar dochter #Sharleyne . De officier van justitie eiste drie weken geleden 10 jaar cel wegens doodslag. Het Openbaar Ministerie gaat het vonnis lezen en zich beraden op een eventueel hoger beroep. Vonnis via https://t.co/OW1xhftRbb
OM gaat overweegt beroep tegen vrijspraak
Het Openbaar Ministerie (OM) vindt "de kans vrij groot" dat het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak van de moeder van Sharleyne. Dat zei persofficier van justitie Gerben Wilbrink in een eerste reactie op het vonnis maandag.
Wilbrink noemde de uitspraak 'teleurstellend'. "We hebben een goed verhaal en alles op een rij gezet. Wij vonden het levensdelict wél wettig bewezen en dat de verdachte daarvoor verantwoordelijk was." Hij wees op de uitgebreide forensische onderzoeken, het DNA-spoor op de kleding van Sharleyne, meerdere getuigen en het voornamelijk zwijgen van de verdachte. Dat er geen directe ooggetuigen waren, maakt de zaak wel lastiger, beaamde hij. "Eerst gaan we het vonnis goed bestuderen", zei Wilbrink.
Getuigenverklaringen onvoldoende
De getuigenverklaringen die er zijn in de zaak, beoordeelde de rechter als onvoldoende. De bovenbuurman van J. heeft verklaard dat hij in de nacht dat het meisje van de flat viel een harde klap heeft gehoord en een geluid alsof er iets langs de balkonreling viel.  Ook vertelde hij dat hij J. met haar dochter hoorde praten die nacht.
De man zou dat in 2015 al hebben verteld aan de politie, maar die verklaring is spoorloos. Vorig jaar vertelde de bovenbuurman tijdens een nieuw buurtonderzoek zijn verhaal en werd ontdekt dat er geen eerdere verklaring van hem in het dossier zat.  De rechtbank zegt niet vast te kunnen stellen dat de buurman in 2015 exact dezelfde verklaring heeft vastgelegd als in 2017. 
Deskundigen spreken elkaar tegen
De drie deskundigen in de zaak die de doodsoorzaak van Sharleyne bestudeerden, spraken elkaar tegen. Mede daardoor vindt de rechtbank dat onvoldoende vast is komen te staan dat Sharleyne is gewurgd. 
Overleden na val van flat
Het achtjarige meisje Sharleyne overleed in juni 2015 na een val van de tiende verdieping van de flat waar ze met haar moeder woonde, in Hoogeveen. ZEMBLA maakte in februari 2016 een uitzending over de zaak  Sharleyne.
De verdachte had een alcoholprobleem. Ze wilde nauwelijks verklaren over wat er de avond waarop Sharleyne om het leven is gekomen, is gebeurd. 
Sepot
Aanvankelijk werd de zaak geseponeerd. Maar toen de stiefvader van Sharleyne via een gerechtelijke procedure alsnog vervolging had afgedwongen, werd het onderzoek voortgezet en J. opgepakt.
ZEMBLA volgde de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne en bracht vier podcasts over de zaak. Luister de podcasts terug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.