Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorgverzekeraar CZ wil misstanden bij farmaceuten voorkomen met duurzaamheidsverklaring

12-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de prijs van het goedkope medicijn 1
Zorgverzekeraar CZ heeft na de uitzending van ZEMBLA over misstanden bij medicijnproducent Aurobindo Pharma in India, de fabrikant aangesproken op haar verantwoordelijk. CZ koopt geneesmiddelen in van Aurobindo. CZ zette de afgelopen maanden naar eigen zeggen meerdere stappen om te komen tot afspraken die moeten leiden tot wereldwijd duurzame productie van geneesmiddelen.
In de uitzending ‘ De prijs van het goedkope medicijn ’ zeiden deskundigen dat het farmaceutische bedrijf Aurobindo Pharma roekeloos omgaat met mens en milieu in India. Aurobindo betaalt werknemers te lage lonen en overtreedt veiligheidsmaatregelen in zijn fabrieken.
Ook maakte ZEMBLA in India opnamen bij meerdere locaties waar Aurobindo en andere farma-bedrijven chemisch afval illegaal hebben geloosd. Hierdoor blijken omwonenden gezondheidsschade te hebben opgelopen en is het milieu vervuild.
Fabrikant van Nederlandse medicijnen buit werknemers uit en vervuilt milieu
Duurzaamheidsverklaring
CZ was al begonnen met het opstellen van een duurzaamheidsverklaring . Als bedrijven als Aurobindo mee willen doen aan de inkoopronde van 2019 van CZ moeten ze de verklaring tekenen en zich houden aan de afspraken.  
Om haar intenties meer kracht bij te zetten, is CZ in overleg getreden met de Ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken, vertegenwoordigers van de koepels van geneesmiddelenfabrikanten en de andere grote landelijke zorgverzekeraars. Doel van de gesprekken is om met de markt tot afspraken te komen die leiden tot verbeteringen in de omstandigheden waaronder geneesmiddelen overal ter wereld worden geproduceerd. Het eerste overleg heeft plaatsgevonden op 4 juli.
Verklaring CZ
CZ zegt over de duurzaamheidsverklaring in een persverklaring :
“We zijn er ons van bewust dat alleen het opvragen van een ondertekende duurzaamheidsverklaring niet zal leiden tot drastische verbeteringen op het gebied van werk- en productieomstandigheden aan de andere kant van de wereld. We kunnen als zorgverzekeraar alleen weinig invloed uitoefenen op de mondiale geneesmiddelenindustrie. We zijn daarbij realistisch, dat verwachten we ook niet. Maar dat weerhoudt ons er niet van wel te beginnen met op verschillende manieren bewustzijn te creëren vanuit het principe, verbeter de wereld, begin bij jezelf.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.