Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Fabrikant van Nederlandse medicijnen buit werknemers uit en vervuilt milieu'

11-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1848 keer bekeken
  •  
de prijs van het goedkope medicijn 1
Het farmaceutische bedrijf Aurobindo Pharma gaat roekeloos om met mens en milieu in India. Dat stellen deskundigen in de uitzending van ZEMBLA. Aurobindo, een van de grootste fabrikanten van generieke medicijnen op de Nederlandse markt, betaalt werknemers te lage lonen en overtreedt veiligheidsmaatregelen in zijn fabrieken.
Ook heeft ZEMBLA in India opnamen gemaakt bij meerdere locaties waar Aurobindo en andere farma-bedrijven chemisch afval illegaal hebben geloosd. Hierdoor blijken omwonenden gezondheidsschade te hebben opgelopen en is het milieu vervuild. Door zich niet te houden aan wet- en regelgeving, drukken bedrijven zoals Aurobindo de kosten, aldus milieu- en arbeidsdeskundigen in ZEMBLA. "Ze willen besparen op de productiekosten." Aurobindo verklaart dat ze de lokale en internationale wet- en regelgeving naleven.  

'Mensen worden vreselijk uitgebuit'

Veel van onze geneesmiddelen komen uit India. Dat biedt ontwikkelingskansen voor het land. Volgens Prof. Prasad, socioloog aan de Hyderabad Universiteit, betalen de lokale bevolking en de werknemers echter de prijs voor onze goedkope medicijnen: "Mensen uit de ontwikkelingslanden worden vreselijk uitgebuit." Dagelijks gaan er in Nederlandse apotheken ruim zestigduizend doosjes met medicijnen van Aurobindo over de toonbank.  
Luister het Radio 1 interview over Aurobindo met ZEMBLA-verslaggever Jos van Dongen (tekst gaat verder onder video):
Slechte arbeidsomstandigheden
Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat geschoolde werknemers van Aurobindo minder dan het minimumloon (tussen € 150 - €250) betaald krijgen. Het technisch personeel stelt zo’n € 110 per maand te verdienen. "Het is net genoeg om eten te kopen", vertellen de werknemers. Met een vast contract zouden ze bijna het dubbele verdienen. Maar die krijgen de arbeiders niet van Aurobindo, ook al werken ze er al zes of zelfs tien jaar. "Als we het aankaarten verliezen we onze baan."
ZEMBLA - De prijs van het goedkope medicijn - 11 april - 21.15 uur - NPO2
Ook zeggen de werknemers dat Aurobindo het niet zo nauw neemt met de veiligheid. "Er zijn geen veiligheidsvoorschriften zoals beschermingsbrillen, handschoenen, maskers en veiligheidsschoenen." De Indiase media berichten dat er de afgelopen tien jaar bij Aurobindo verschillende fabrieksongelukken hebben plaatsgevonden. Hierbij zijn zeker acht arbeiders verongelukt en vele gewond geraakt. Het bedrijf verklaart tegenover ZEMBLA dat de vergoedingen voor werknemers in overeenstemming zijn met de wettelijke statuten. Alle arbeidskrachten ontvangen hetzelfde niveau van gezondheids- en veiligheidsfaciliteiten, aldus Aurobindo.
Geen werk
Vlakbij het Indiase dorpje Polepally staat een fabriek van Aurobindo die voor de Nederlandse markt onder andere antibiotica produceert. De arme landbevolking werd door de Indiase overheid gedwongen verhuisd om plaats te maken voor de farmaceutische industrie. De boeren werd beloofd dat ze bij Aurobindo werk zouden krijgen. Tegen ZEMBLA verklaren de bewoners dat Aurobindo aan hen geen banen geeft. “De banen worden ingevuld door goedkopere arbeidsmigranten.” Aurobindo gaat niet in op vragen over de situatie van de bewoners.
'Het resultaat is dat bedrijven grotere winsten maken en mensen hier ziek worden'
Antibiotica Resistentie
Aurobindo overtreedt ook de milieuregels. Uit documenten in bezit van ZEMBLA blijkt dat Aurobindo samen met andere farmaceutische bedrijven in oktober 2017 beboet is voor het illegaal lozen van chemisch afvalwater. Door de vervuiling zijn toen 230 duizend vissen in de meren vlakbij de fabrieken overleden. Tegen ZEMBLA verklaren de lokale vissers dat ze tot op heden geen compensatie hebben gekregen.
Dit is niet de eerste keer dat farmaceutische bedrijven uit kostenbesparing chemisch afval in het milieu dumpen. Uit diverse onderzoeken van onder andere de Britse organisatie Changing Markets blijkt dat Aurobindo in 2016 ook illegaal afvalwater loosde. In het watermonster dat bij een fabriek van Aurobindo genomen wordt, ontdekt Changing Markets een bacterie die resistent is tegen zes soorten antibiotica.
De prijs van het goedkope medicijn school
De omwonenden van de betreffende Aurobindo fabriek verklaren tegen ZEMBLA dat de vervuiling pas in december 2017 is gestopt. Ook blijkt dat docenten en scholieren van een basisschool die naast een productielocatie van Aurobindo is gevestigd, gezondheidsklachten ondervinden door de luchtvervuiling uit een Aurobindo fabriek. De docent van de school vindt het een cynische situatie. "Het resultaat van de medicijnproductie in India is dat de bedrijven grotere winsten maken en de mensen hier ziek worden."

'Ik krijg buikpijn van het zien van de beelden'

Zorgverzekeraar CZ
Aurobindo is een grote leverancier van preferente geneesmiddelen. Woordvoerder Marie-José van Gardingen van zorgverzekeraar CZ zegt dat ze bij de inkoop van geneesmiddelen van Aurobindo enkel naar de prijs hebben gekeken en niet of het duurzaam wordt gemaakt. "Ik krijg buikpijn van het zien van de beelden. Dit kun je niet negeren. Dit moet je echt serieus nemen."
De verzekeraar beraadt zich op maatregelen tegen Aurobindo: "We moeten kijken of er alternatieven zijn. En ik denk dat die er ook wel zijn." CZ kondigt aan voor 2019 een duurzaamheidsverklaring van leveranciers zoals Aurobindo te eisen: "We willen van iedereen waar we zaken mee doen een handtekening dat ze netjes omgaan met mens, natuur en omgeving." Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en Menzis kopen ook medicijnen in van Aurobindo maar willen niet op camera reageren. Ze melden dat de bevindingen bij de overheid en bij Aurobindo zelf aangekaart moeten worden. 
Bekijk de uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.