Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorginspectie negeerde 47 meldingen foute PI-implantaten

11-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inspectie-alarmeert-nieuwe-groep-vrouwen-met-borstprotheses
onderzoek
RTL nieuws meldt dat de zorginspectie 47 meldingen negeerde van foute PIP-implantaten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg vóór 2010 al 47 meldingen over problemen met PIP- borstimplantaten. Maar de toezichthouder deed helemaal niets met die meldingen, blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

RTL Nieuws vroeg bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg de meldingen op, ontvangen vóór 2010 over problemen met PIP-borstsiliconenimplantaten. Daaruit blijkt dat de IGZ van 2002 tot en met 2008 47 probleemmeldingen kreeg, over in totaal 77 implantaten.
 

'Operatie proefkonijn'

Uit onderzoekvan ZEMBLA blijkt dat vrouwen die de implantaten vóór 2010 hebben gekregen een gezondheidsrisico lopen. Aanvankelijk waarschuwde de inspectie alleen vrouwen die een PIP-implantaat vanaf 2001 hadden gekregen. Hoofdinspecteur J. Hansen in ZEMBLA: ‘ Wij vragen de ziekenhuizen en privé-klinieken om de vrouwen die vóór 2001 een borstimplantaat van PIP of M-implants hebben gekregen, op te roepen om zich te laten controleren en in overleg met de arts de implantaten eventueel te laten verwijderen .’
 

Mogelijk duizenden vrouwen over het hoofd gezien

De PIP-borstimplantaten worden sinds 1998 verkocht in Nederland. De inspectie ging er tot nu vanuit dat alleen de vrouwen die vanaf 2001 de PIP-implantaten kregen, risico liepen. De Nederlandse inspectie ging hiervan uit, omdat de Franse inspectie hen en alle andere Europese inspecties had aangegeven dat er pas vanaf 2001 met siliconen geknoeid was door de eigenaar.
 

Geen capaciteit

In een reactie op vragen van RTL schrijft IGZ dat 'de meldingen over problemen met de implantaten waren voor de inspectie destijds dus geen reden voor onderzoek. De fabrikant is immers degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit. Wel is het zo dat de inspectie in 2008 twijfels begon te krijgen bij het bedrijf Rofil. Dit kwam onder meer door verlopen certificaten voor medische hulpmiddelen. De inspectie heeft toen overwogen of actie richting Rofil op dat moment wenselijk zou zijn. Maar gezien een aantal andere lopende belangrijke dossiers in die periode en beperkte capaciteit, is dit destijds niet direct opgepakt.
 

Debat Tweede Kamer

Donderdag 12 april wordt er in de Tweede Kamer een debat gehouden over de problemen rondom borstimplantaten. Uit een onderzoek van ZEMBLA blijkt dat vrouwen die vanaf 1998 implantaten van het merk PIP of M-implants hebben gekregen risico lopen op ernstige gezondheidsklachten.
IGZ roept deze vrouwen daarom op zich te melden bij een arts voor controle. Eerst werden alleen vrouwen met implantaten vanaf 2001 opgeroepen zich te laten onderzoeken maar nu blijkt dat het Franse bedrijf dat de implantaten produceert al vanaf 1997 knoeit met de siliconen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.