Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zorgboerderij dicht wegens misstanden, ouders in verzet

21-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
zorgboerderij Polsböske
Jongeren zijn vastgebonden, geslagen, personeel is ongeschoold en er werd gedronken en geblowd op zorgboerderij ’t Polböske in Enschede. Dat stelden de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg vast. De bestuurder van de zorgboerderij hield zich niet aan de afspraken met de inspectiediensten die moesten leiden tot verbetering en daarom is besloten de cliënten per direct uit de zorgboerderij te plaatsen. Tot onvrede van de ouders.
Zij zijn een petitie gestart om de zorgboerderij open te houden. “De jongeren die daar wonen hebben niets te klagen en er hangt voor hun een huiselijke sfeer, wat voor de jongeren die daar wonen een hele positieve uitwerking heeft op hun gedrag”, zo schrijven de initiatiefnemers van de petitie die inmiddels 136 keer is getekend.  
In bed bij leidinggevende
’t Polböske biedt opvang aan jongeren met ernstige gedragsproblemen. Er verbleven in totaal jongeren van tussen de 14 en 21 jaar in de zorgboerderij. De inspecties constateerden de misstanden dit jaar bij een controle op 26 juni. Zo kwamen ze erachter dat drie jonge bewoners gedurende twee jaar meerdere nachten per week bij de leidinggevende in bed sliepen. De leidinggevende, die ook een van de twee bestuurders is en hoofdbegeleider van ’t Polböske, gaf aan dat het met toestemming van de ouders gebeurde, omdat de cliënten er rustig van werden.
Daarnaast waren er afgelopen periode vijf vechtpartijen tussen cliënten die tegen de regels in, niet in de incidentenregistratie zijn opgenomen. Er is één cliënt door de leidinggevende vastgebonden met tie wraps toen deze cliënt boos en agressief was. De leidinggevende gaf aan dat wanneer een cliënt zo agressief is, hij het opnieuw zou doen om de cliënt rustig te krijgen. Ook deelde hij tikken uit aan jongeren.
Ongeschoold
De leidinggevende heeft bij ruzies tussen jongeren onderling, cliënten vastgepakt en tegen de grond gewerkt en daar vastgehouden tot de ruzie stopte. Jongeren zeiden tegen medewerkers van de inspectie dat er geblowd en gedronken wordt op het terrein. Het zit de inspecties ook dwars dat de bestuurder de meeste begeleiding op zich neemt, terwijl hij ongeschoold is. Daarnaast werken er te weinig mensen bij ’t Polböske die wel relevante studies hebben gedaan.
De inspectie maakte in juni afspraken met de bestuurder om zaken te verbeteren. Onderdeel van de afspraken was dat hij het terrein zou verlaten en geen contact meer met de jongeren zou hebben en zich niet meer zou bemoeien met de begeleiding. Die afspraak schond de bestuurder en daarop besloten de inspectiediensten de zorgboerderij te sluiten voor cliënten.
Ouders
De ouders van de bewoners herkennen zich helemaal niet in het beeld dat de inspecties geven van de zorgboerderij: "Wij als ouders vragen ons af of de jongeren het niet goed mogen hebben. Dat gevoel krijgen wij omdat de gemeente en de instanties besloten hebben om deze zorgboerderij te gaan sluiten voor de jongeren."
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de ‘eventuele misstanden’ bij ’t Polböske.
Handel in gehandicapten
Kijk ook: ZEMBLA – ‘ Handel in gehandicapten ’ over misstanden op een zorgboerderij in Drenthe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.