Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Handel in gehandicapten

  •  
14-03-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
452 keer bekeken
  •  
Verstandelijk gehandicapten opsluiten, lijfstraffen toedienen en intimideren. Dit is het regime op een zorgboerderij in Nederland. De afgelopen jaren is het aantal zorgboerderijen en woongroepen voor mensen met een beperking sterk gestegen. Iedereen kan zonder een diploma in de zorg zo’n initiatief beginnen. Eenmaal gestart, houdt geen enkele instantie systematisch toezicht of de mensen goede zorg krijgen. Op sommige boerderijen loopt het daarom helemaal uit de hand. Een 16-jarige jongen werd acht maanden langdurig opgesloten op een kamer. Zijn behoefte moest hij op een emmer doen. In een andere particuliere woongroep incasseerde de eigenaar wel het geld van zijn psychiatrische patiënten, maar gaf hij ze geen dagbesteding. In ZEMBLA vertellen ouders en voormalig werknemers hun verhaal.
Gedrogeerd met medicijnen
De 23-jarige verstandelijk beperkte Carolien bleek buiten medeweten van haar ouders om extra medicijnen te krijgen. De eigenares van de Drentse zorgboerderij Diogenes, H. van den Berg, heeft Carolien een jaar lang het zware medicijn carbamazepine gegeven. Tegen haar ouders werd gezegd dat hun dochter een ‘rustgevertje’ kreeg: ‘Ze hebben Carolien in feite gedrogeerd’. Oud-medewerkers zeggen dat er over het algemeen niet zo nauw met medicijnen wordt omgesprongen: ‘Als iemand te druk is dan geeft mevrouw Van den Berg ze gewoon een pilletje meer. Er wordt geen arts gebeld, de eigenares doet dit op eigen houtje.’ De familie Van den Berg wil geen commentaar geven.

Oud-medewerkers vertellen in ZEMBLA dat er veel geld, bedoeld voor individuele begeleiding, binnenkomt maar dat de gehandicapten deze zorg niet krijgen. ZEMBLA heeft berekend dat Diogenes tonnen overhoudt.

H. Bolster, eigenaar van de woongroep Tootas, beheert voor de meeste bewoners van zijn groep het geld. Zo ook voor de 45-jarige Tonnie. Voor hem ontvangt Bolster 36.000 euro per jaar. Maar in het jaar dat Tonnie bij Tootas zit, krijgt hij amper dagbesteding: ‘Ik deed de hele dag niets’. Ook voor de autistische Melanie gaat het mis. Op de dagbesteding die zij elders heeft mocht Melanie plots niet meer komen. Bolster zegt dat de dagbesteding Melanie niet meer wilde. Dit is niet waar, dagbesteding SARA laat ZEMBLA weten dat Bolster de rekeningen keer op keer niet betaalde.

Reguliere zorgverleners verwijzen vaak door naar deze particuliere woongroepen. Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg beschikt niet over een volledig overzicht, daarom kan zij geen toezicht houden op deze initiatieven. De Inspectie heeft naar aanleiding van aanhoudende klachten over Diogenes deze week een rapport uitgebracht. Ze gaat ervan uit dat de Raad van Commissarissen van Diogenes orde op zaken stelt. Deze wil een interim aanstellen, voor een half jaar. Daarna kan het echtpaar Van den Berg weer terugkomen. Commissaris P. Brongers zegt in ZEMBLA dat hij het echtpaar niet weg kan sturen, omdat zij als aandeelhouders boven de Raad van Commissarissen staan. Wie zorgt ervoor dat de misstanden echt worden aangepakt?

Links en documenten

Documenten
Reactie van PER SALDO (belangenbehartiger voor mensen met een Persoonsgebonden Budget). Dit is hun visie ( pdf)
Twee rapporten van De Inspectie voor Gezondheid over Diogenes (zorgboerderij voor verstandelijke gehandicapten):

Rapport naar aanleiding van het toezichtbezoek aan Zorghoeve Diogenes, locatie ’n Keuningsstee te De Groeve op 1 september 2009

Rapport naar aanleiding van het toezichtbezoek aan Zorghoeve Diogenes, locatie ’n Keuningsstee te De Groeve op 26 januari 2010
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.