Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ziekteverzuim juist hoger onder deeltijd dan onder voltijd zorgpersoneel

28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
Ouderenzorg ANP

Het contract van deeltijd medewerkers uitbreiden met meer uren, zou wel eens één van de oplossingen kunnen zijn voor de grote personeelstekorten in de zorg. Werkgevers denken dat personeel dat 36 uur of meer werkt vaker ziek is. Maar het tegengestelde is waar, zo blijkt uit onderzoek dat dinsdag naar buiten komt, meldt Trouw.

De studie onder ruim een half miljoen zorgmedewerkers is gebaseerd op cijfers van verzuimbedrijf in de zorg Vernet, onderdeel van pensioenuitvoerder PGGM, en van de stichting Het Potentieel Pakken (HPP), dat probeert oplossingen te vinden voor de personeelstekorten in de zorg. 

De gemiddelde contractgrootte in de zorg is volgens de stichting 23,6 uur. 28% van de contracten bedraagt 20 uur of minder. Op het moment is het verzuim  het grootst bij personeel met een contract van 18 tot 21,6 uur. Daar gaat 8,4 procent van de werktijd verloren aan ziekmeldingen. Bij personeel dat in voltijd werkt, is dat percentage 4,9. Het ziekteverzuim bij deze groep is dus 70 procent lager dan bij de deeltijdwerkers met een baan van 18 tot 21,6 uur. Volgens stichting HPP geeft 1 op de 4 zorgmedewerkers aan meer uren te willen werken.

Noodklok
Al jarenlang zijn er grote personeelstekorten in de zorg. Zembla maakte daar meerdere uitzendingen over, zoals ‘Wie verschoont mijn moeder’ uit 2008 en ‘Zorg om de zorg’ uit 2014. De afgelopen jaren luidden meerdere organisaties in de sector de noodklok over de personeelstekorten. Zo werd aan het begin van de coronapandemie ‘Extra handen voor de zorg’ opgericht, een crisisorganisatie die mensen opriep te komen helpen in de zorg. 

Ook werden de afgelopen jaren allerlei goedbedoelde afspraken gemaakt, zoals geen gedwongen ontslagen meer, flexibiliteit naar wens van het personeel, geen onderbroken diensten meer en korte opleidingen voor zij-instromers en bepaalde nieuwe collega’s. Het heeft allemaal nog niet geleid tot een structurele oplossing van de tekorten.

Elke minuut telt
Volgens de onderzoekers zou een mogelijke reden voor het verschil kunnen zijn dat deeltijd werkers meer stress hebben. Efficiënt werken is belangrijk voor mensen met kleine contracten, want elke minuut telt. Bovendien is het werk vaak onregelmatiger. Dit soort belastende zaken, maakt de kans op uitval groter, zeggen de onderzoekers tegen Trouw. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.