Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wie verschoont mijn moeder?

  •  
11-05-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
961 keer bekeken
  •  
Overvolle luiers, te weinig hulp bij het eten en drinken en ongewenst vastzetten. Dat is het beeld dat familie en personeelsleden van meerdere verpleeghuizen schetsen over de zorg voor demente ouderen.

In 2004 werd er groot alarm geslagen toen bleek dat een zeer groot aantal verpleeghuizen niet kon garanderen dat er verantwoorde zorg werd geleverd. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de situatie sindsdien wel verbeterd, maar hoofdinspecteur Van Veen is verontrust over de zorg aan duizenden demente mensen in Nederland. In 30 procent van de 149 recent onderzochte verpleeghuizen gaat het nog steeds niet goed. Dat zegt Van Veen in de uitzending van ZEMBLA.

Poepnagels
Familieleden houden dagboeken bij en maken foto- en video-opnamen om te laten zien hoe het er in verpleeghuizen aan toegaat. Overvolle luiers omdat er geen tijd is om de ouderen te verschonen, poepnagels die worden veroorzaakt omdat ze zich vervolgens zelf krabben aan de luiers en hun nagels niet worden schoongemaakt, te weinig hulp bij het eten en drinken en ook ongewenst vastzetten omdat er gebrek aan personeel is.

Het is verontrustend dat veel ouderen geen dag zonder de zorg van hun kinderen of partner kunnen. Zij moeten dagelijks, soms zelfs meerdere keren per dag, naar het verpleeghuis om er voor te zorgen dat vader of moeder niet te lang in poepluiers hoeft te zitten en genoeg eet en drinkt. Ook verzorgend personeel en een verpleeghuisarts beschrijven een cultuur van bezuinigingen en verschraling van zorg.

In ZEMBLA wordt onder meer stilgestaan bij de verhalen van familieleden uit verpleeghuis Novawhere in Purmerend. In de uitzending is te zien dat het in dat huis met de hygiëne vaak slecht gesteld is. Herhaaldelijke klachten bij de leiding van het huis haalden weinig uit.

Schamen
Voormalige verpleegsters bevestigen dat zij door personeelsgebrek niet altijd tijd hebben gehad om bewoners te verschonen en dat daardoor bijvoorbeeld poepresten op kleren voorkomen. "Dat doet ons pijn, we schamen ons," zo zegt één van hen. De klachten worden door de verantwoordelijk manager in alle toonaarden ontkend. "Wij bieden goede zorg. We hebben voor alle bewoners goede hygiënische maatregelen. We zorgen dat handen goed gewassen worden, ook na toiletbezoek."

In ZEMBLA wordt getwijfeld aan de effectiviteit van de controles van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze controles worden meestal ruim tevoren bij de verpleeghuizen aangekondigd. Hoofdinspecteur Van Veen zegt dat de inspecteurs ook bij aangekondigde bezoeken kunnen inschatten of er misstanden zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.