Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zestien mensen aangeklaagd voor fatale mijnramp in Brazilië

23-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
vale moordenaar mijnramp anp
Het Openbaar Ministerie in Brazilië heeft zestien mensen aangeklaagd vanwege de mijnramp waarbij een jaar geleden 272 mensen om het leven kwamen. Justitie verdenkt ze van moord en milieudelicten. Onder hen is de directeur van mijnbouwbedrijf Vale SA.

25 januari 2019 brak een mijndam in Brazilië door. Een verwoestende modderstroom overspoelde grote delen van de stad Brumadinho. De mijn in Brumadinho is eigendom van het Braziliaanse bedrijf Vale do Rio Doce, kortweg Vale. Vale is één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, met tientallen mijnen verspreid over Brazilië, onder andere in het Amazonegebied.

De zestien verdachten
Naast de directeur zijn volgens The Guardian tien andere medewerkers van Vale SA aangeklaagd en vijf medewerkers van het Duitse inspectiebedrijf TÜV SÜD. Vale zou informatie over de instabiliteit van de dam geheim hebben gehouden om reputatieschade te voorkomen. Ook het Duitse inspectiebedrijf meldde in rapporten dat de dam veilig was. 

De ramp in Brumadinho is niet de eerste damdoorbraak. In 2015 gebeurde hetzelfde met een dam in het plaatsje Mariana. Toen kwamen 19 mensen om en veroorzaakte de modderstroom een grote milieuramp.

Nederlandse deskundigen controleren andere mijndammen
Na de mijnramp stuurde, op verzoek van de Braziliaanse overheid, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dit najaar Nederlandse deskundigen naar verschillende mijndammen in Brazilië. De experts constateerden dat minstens twee andere dammen elk moment kunnen instorten. 

In oktober bezocht een Braziliaanse delegatie namens de nabestaanden van Brumadinho Nederland. Zij kwamen hier onder andere om te spreken met Nederlandse pensioenfondsen die investeren in Vale. Pensioenfondsen ABP, PFZW, PMT en PME beleggen in het bedrijf.

Woordvoerders van de fondsen verklaren tegenover Zembla dat zij kritisch naar het bedrijf kijken, maar hun investeringen vooralsnog niet terugtrekken, omdat ze denken dat het beter is om met het bedrijf in gesprek te blijven.

Robeco
Het Nederlandse beleggingsfonds Robeco heeft zich wel uit Vale teruggetrokken. Robeco had Vale na de ramp in 2015 al gewaarschuwd dat het beter zijn best moest doen op het gebied van veiligheid.

Kijk naar de uitzending 'De ramp in het regenwoud':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.