Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederlandse deskundigen voorzien nieuwe mijnrampen in Brazilië

04-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
RLaCEOdHaCGjm7g3KtNtOg

In januari dit jaar brak in Brazilië een mijndam door. Een verwoestende modderstroom overspoelde grote delen van de stad Brumadinho, 272 mensen kwamen om. Op verzoek van de Braziliaanse overheid stuurde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dit najaar Nederlandse deskundigen naar verschillende mijndammen in Brazilië. De experts constateerden dat minstens twee dammen elk moment kunnen instorten. Dat blijkt uit een uitzending van ZEMBLA.

Over de inhoud van het onderzoek van de deskundigen doen RVO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken geen mededelingen. Het ministerie bevestigt wel dat de experts naar Brazilië zijn gestuurd. Verschillende bronnen die bekend zijn met het onderzoek vertellen aan ZEMBLA dat twee bezochte dammen op het punt van instorten staan en dat evacuatiewerkzaamheden zijn begonnen.

Niet de eerste damdoorbraak
De mijn in Brumadinho is eigendom van het Braziliaanse bedrijf Vale do Rio Doce, kortweg Vale. Vale is één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, met tientallen mijnen verspreid over Brazilië, onder andere in het Amazone-gebied.

De ramp in Brumadinho is niet de eerste damdoorbraak. In 2015 gebeurde hetzelfde met een dam in het plaatsje Mariana. Toen kwamen 19 mensen om en veroorzaakte de modderstroom een grote milieuramp.

Kijk naar 'De ramp in het regenwoud - deel 1' 

Nederlandse pensioenfondsen

In oktober bezocht een Braziliaanse delegatie namens de nabestaanden van Brumadinho Nederland. Zij kwamen hier onder andere om te spreken met Nederlandse pensioenfondsen die investeren in Vale. Pensioenfondsen ABP, PFZW, PMT en PME beleggen in het bedrijf.

Woordvoerders van de fondsen verklaren tegenover ZEMBLA dat zij kritisch naar het bedrijf kijken, maar hun investeringen vooralsnog niet terugtrekken, omdat ze denken dat het beter is om met het bedrijf in gesprek te blijven.

Het Nederlandse beleggingsfonds Robeco heeft zich wel uit Vale teruggetrokken. Robeco had Vale na de ramp in 2015 al gewaarschuwd dat het beter zijn best moest doen op het gebied van veiligheid.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.