Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zes aangiftes en 120 klachten over politiegeweld Malieveld Den Haag

16-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
976 keer bekeken
  •  
ANP malieveld politiehond 2

Tegen de politie in Den Haag zijn sinds de demonstratie van afgelopen zondag op het Malieveld zes aangiftes gedaan. De politie ontving daarnaast 120 klachten over het politiegeweld. Volgens een politiewoordvoerster is het merendeel van de klachten afkomstig van mensen die zondag niet bij de demonstratie aanwezig waren.

Bij de demonstratie gebruikte de politie wapenstokken en ook politiehonden. Niet alleen demonstranten doen aangifte. Ook een hondengeleider van de politie heeft aangifte gedaan, omdat hij en zijn hond werden bekogeld en in het nauw gedreven zijn en demonstranten de politiehond schopten. Deze agent zag zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen.

Lees ook: 'Amnesty wil onderzoek naar gewelddadig politieoptreden'

Politie krijgt veel vragen over demonstratie

De politie in Den Haag zegt veel vragen te krijgen over het optreden tijdens de demonstratie van Nederland in Verzet, tegen de coronamaatregelen. De politie heeft daarom een themapagina gemaakt met de antwoorden op de vijftien meest gestelde vragen. Deze themapagina verwijst mensen met klachten over het optreden naar een speciaal klachtenformulier. Dergelijke klachten worden in eerste instantie behandeld door een speciale afdeling van de politie, de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit, Klachten), licht het OM toe.

In de reeks antwoorden staat onder meer dat er ook geweld is gebruikt tegen de politie. "Dit begon met laserpennen, waardoor één agent oogletsel heeft opgelopen, gevolgd door gooien met zwaar vuurwerk, dreigen met dikke stroomkabels (een slagwapen dat zich makkelijk laat verbergen onder kleding) en een vechthond. Op die momenten doen we een stap naar voren om de orde te handhaven", aldus de politie.

Politiechef Paul van Musscher zegt tegen Omroep West dat zes agenten gewond zijn geraakt en dat meerdere agenten aangifte gaan doen. Van Musscher zegt dat mensen bewust de confrontatie hebben gezocht met agenten. Het gaat dan ook om lieden die de politie kent van ongeregeldheden in andere steden.

Amnesty: slachtoffers moeten zelf aangifte doen

Amnesty International roept het Openbaar Ministerie en de Haagse burgemeester Jan van Zanen op onderzoek te doen naar het optreden van de politie, maar doet zelf geen aangifte. Dat is aan de slachtoffers, zegt een woordvoerder van Amnesty. De organisatie liet maandag al weten dat beelden van het optreden wijzen op disproportioneel politiegeweld. "Meerdere agenten sloegen mensen met de wapenstok op het hoofd. Levensgevaarlijk en vrijwel nooit te rechtvaardigen", stelt Amnesty op Twitter.

Op een video is te zien dat een man op de grond ligt met zijn handen over zijn gezicht uit bescherming tegen klappen van een agent die met zijn wapenstok slaat.  Vervolgens brengt een andere agent een politiehond naar de op de grond liggende man toe.

Politiehonden

Zembla maakte twee uitzendingen over de inzet van politiehonden. De uitzendingen tonen aan dat adequate wetgeving voor de inzet van de honden ontbreekt en dat politiehonden niet gehoorzamen op het commando om los te laten, waardoor ze door blijven bijten.

Het OM noemt het nog te vroeg om te kunnen zeggen of justitie een strafrechtelijk onderzoek begint naar het politiegeweld. "De politie is bezig de feiten en omstandigheden van de incidenten op een rij te zetten. Daarbij kijkt het OM mee", reageert het OM.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.