Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Twee Zembla-uitzendingen genomineerd voor De Tegel

23-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
tegel
De Zembla-uitzending ‘Gokken met bagger’ is genomineerd voor De Tegel, in de categorie ‘Onderzoek’. Ook de uitzending ‘Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds’ is genomineerd, in de categorie ‘Buitenland’. De Tegel is de hoogste journalistieke prijs van Nederland. 

In de uitzending ‘Gokken met bagger’ is te zien dat al meer dan tien jaar voormalige zandwinputten worden volgestort met bagger en licht vervuilde grond. In totaal gaat het om minstens 100 miljoen kubieke meter die in plassen terecht is gekomen. Soms zitten er veel meer vervuilende stoffen in de bagger dan officieel is toegestaan. Zembla deed in samenwerking met onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money hier onderzoek naar. Onthullende documenten van baggeraars en toezichthouders laten zien dat men het in de praktijk niet zo nauw neemt met regels en voorschriften.

De uitzending werd gemaakt door Roelof Bosma (Zembla), Frans Glissenaar (Zembla), Parcival Weijnen (SPIT) en Mira Sys (FTM).

Bekijk hier de aflevering:
Nominatie WWF
In de uitzending ’Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds’ onderzoekt Zembla wat voor gevolgen natuurbescherming heeft voor de lokale bevolking. Het WWF komt op voor bedreigde diersoorten. Zo’n 18,8% van de wereld is nu beschermd natuurgebied. Maar natuurbescherming heeft ook een prijs. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn in het belang van de dieren uit hun dorpen verdreven. Vaak met harde hand. Stropers worden gewelddadiger met als gevolg dat ook de natuurbeschermers militariseren.

WWF levert hen niet alleen nachtkijkers, maar verzorgt ook wapen- en ondervragingstrainingen. Zembla spreekt in ‘Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds’ onder meer gewapende parkwachters. Hoe ver mogen zij gaan om de dieren te beschermen en hoe verhoudt zich dat tot de mensenrechten?

Prix Europa
De uitzending werd gemaakt door verslaggever Jos van Dongen en researcher Marco de Lange. Eerder sleepte ‘Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds’ een nominatie in de wacht voor de Prix Europa, het grootste prijzenfestival van Europa voor de beste televisie-, radio- en onlineproducties van het continent.

Kijk hier de hele aflevering:
Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal het feest rond uitreiking van de Tegel op 8 juni niet doorgaan. De organisatie verwacht dat de uitreiking online zal plaatsvinden en dat mogelijk in het najaar alsnog een fysieke bijeenkomst wordt georganiseerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.