Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla-uitzending ‘Het stofspoor’ genomineerd voor De Loep

29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
485 keer bekeken
  •  
1_hoofdafbeelding Het stofspoor

Vormgeving door Laura Brouwer.

Zembla is genomineerd met de uitzending ‘Het stofspoor’ voor De Loep, de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. In deze uitzending onthullen onderzoeksjournalisten Roelof Bosma en Marco de Lange dat spoorwerkers al zeker tien jaar lang blootgesteld worden aan te hoge concentraties kankerverwekkende kwartsstof. De uitzending is genomineerd in de categorie ‘Opsporend’.

In ‘Het stofspoor’ is te zien hoe ProRail meermaals in rapporten geadviseerd is om de stenen op het spoor te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar het advies niet opvolgt. De uitzending leidde tot Kamervragen en bewindspersonen hebben kritisch gereageerd op de rol van ProRail vanwege het niet naleven van de arboregels.

‘Geen kwartshoudende stenen’

De inspectie startte naar aanleiding van de onthullingen een onderzoek en kwam zelf ook tot de conclusie dat de spooraannemers de Arbowet overtreden. Onder druk van de Inspectie besloot ProRail eind november om geen kwartshoudende stenen meer te gebruiken in tunnels en onder overkappingen. ProRail stapte vervolgens dit jaar naar de voorzieningenrechter vanwege het tweede deel van de eis van de Inspectie, namelijk om op de rest van het Nederlandse spoor kwartsloze ballast te gebruiken.

De Loep wordt georganiseerd door de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Op vrijdag 24 juni wordt de prijs uitgereikt. Van de honderd inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Bekijk hier de andere nominaties. 

Bekijk hier de uitzending:

Luister hier de podcast over het stofspoor: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.