Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla Podcast: De extreme onrechtvaardigheid van de WIA

27-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2805 keer bekeken
  •  
MicrosoftTeams-image (3)

De wetgeving waar je mee te maken krijgt als je arbeidsongeschikt raakt in Nederland lijkt onrechtvaardig voor mensen met lage lonen. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla. Tienduizenden mensen komen er ieder jaar door in de knel. Ze voelen zich in de steek gelaten, omdat ze moeten opboksen tegen een oneerlijk systeem.

Luister via Spotify:

Onderzoeksjournalisten Evelien Vehof en Frederick Mansell onderzochten voor Zembla hoe duizenden mensen in de problemen komen door de WIA, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. “We zijn in dat systeem gedoken en toen schrokken we ons eigenlijk kapot,” vertelt Frederick Mansell over hun onderzoek in een nieuwe aflevering van de Zembla Podcast.

Ze plozen het systeem helemaal uit, hielden het tegen het licht en spraken meerdere deskundigen: “We hebben niemand gesproken die vindt dat dit een heel eerlijk, goedwerkend, rechtvaardig systeem is.”

Hoe dit systeem vooral voor mensen met lage lonen oneerlijk uitpakt en wat de journalisten verbaasd heeft over de reactie van de verantwoordelijk minister, hoor je in de Zembla Podcast. Deze is te beluisteren op alle podcastplatforms.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.