Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel

07-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
adoptiebedrog 2 baby
De uitzendingen Adoptiebedrog 1 en 2 zijn samen genomineerd voor de jaarlijkse nationale journalistieke prijs 'De Tegel'.  Het tweeluik is kanshebber in de categorie 'Nieuws'. 
In Adoptiebedrog 1 en 2 doet ZEMBLA onderzoek naar de duizenden kinderen die in de jaren tachtig zijn geadopteerd uit Sri Lanka. Veel adoptiekinderen ontdekken op latere leeftijd dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal. Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd en pasfoto's zijn vervalst.
Adoptiebedrog 1
Fragment uit Adoptiebedrog 1 waarin Erwin Otten spreekt met een oud-bestuurder van adoptiebureau Flash over het adoptiebedrog uit de jaren tachtig:
Acting mothers en babyfarms
Ook stuit ZEMBLA op zogenoemde acting mothers , vrouwen die zich voordoen als de biologische ouder van geadopteerde kinderen. Sri Lanka erkent in de uitzending voor het eerst het bestaan van babyfarms . Op babyfarms werden vrouwen zwanger gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te kunnen voldoen.  
De ontdekkingen worden wereldnieuws en Nederlandse politici voelen de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan de tand over het dossier. 
Fragment uit Adoptiebedrog 2 waarin een bemiddelaar die adoptiekinderen helpt hun biologische ouders te zoeken, vertelt over babyfarms:
ZEMBLA-researchers Nicolien Herblot en Norbert Reintjens en ZEMBLA-regisseur Erwin Otten zijn als makers van het tweeluik genomineerd. 16 april worden de prijzen uitgereikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.