Zembla

Zelfde loon voor truckers in ander EU-land

  •  
31-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vrachtwagen / ANP

Vrachtwagenchauffeurs die minstens drie dagen per maand in een EU-land werken waar het salaris hoger is dan in hun thuisland, hebben recht op datzelfde hogere loon. Dat stelt de Europese Commissie woensdag bij de presentatie van nieuwe voorstellen voor het wegtransport.
Vrachtwagen / ANP
Het is de bedoeling dat truckers via een in de vrachtwagen ingebouwd apparaat -een tachograaf- aangeven wanneer ze de grens overgaan. Ook hebben ze tijdens internationale ritten recht op wekelijke rusttijden buiten de cabine in een behoorlijke accommodatie.

Explosief Transport
In de ZEMBLA-uitzending 'Explosief Transport' uit 2012 bleek dat veel Nederlandse transportbedrijven steeds vaker met Oost-Europese chauffeurs werken omdat zij goedkoper zijn dan Nederlandse chauffeurs. Die constructie zou volgens de nieuwe plannen van de Europese Commissie verleden tijd moeten zijn. De nieuwe regels moeten volgens de commissie zorgen voor een ‘adequate bescherming van chauffeurs en minder concurrentieverstoring op de transportmarkt’.
Maar de regels gelden pas na drie dagen en dat had EU-parlementariër Dennis de Jong van de SP graag anders gezien. “Dit betekent in de praktijk dat Oost-Europese chauffeurs in Nederland voor een hongerloontje aan de slag kunnen. Ik vind dit ronduit asociaal”, zegt hij tegen het ANP.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.