Zembla

Windmolenlawaai

05-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9976 keer bekeken
  •  

De felle protesten van burgers tegen het almaar groeiende aantal windmolenparken in Nederland nemen toe. Om de klimaatdoelen te halen komen er voor 2030 nog eens honderden turbines bij. Veel mensen die in de buurt van windmolens wonen, maken zich zorgen over horizonvervuiling, de grootte van de turbines en bovenal over de gezondheidseffecten.

Sommige omwonenden kunnen door geluid van de molens niet slapen en ervaren stress en andere gezondheidsproblemen. Soms zo erg dat ze zich genoodzaakt voelen om te verhuizen. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk.

De Tweede Kamer vroeg vorig jaar om een onderzoek naar de effecten van turbinegeluid op de gezondheid, maar dat laat voorlopig nog op zich wachten en ondertussen gaat de bouw van nieuwe windparken door. Bewoners voelen zich machteloos, want het geluid blijkt binnen de vastgestelde normen te vallen. Dus een klacht indienen heeft geen zin. Zembla onderzoekt: Wie hebben de geluidsnormen vastgesteld en hoe is dat gedaan? Worden omwonenden wel gehoord en beschermd door de overheid?

Zembla, Windmolenlawaai, donderdag 8 december om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling: donderdag 15 december om 9.30  uur – NPO 2

Regie & samenstelling: Wilfried Koomen
Research: Janine Bakker, Vincent Harmsen & Marco de Lange
Eindredactie: Roelof Bosma

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JohanBaalman
JohanBaalman13 dec. 2022 - 21:53

Graag zou ik jullie willen bedanken voor de aandacht die jullie hier aan spenderen. Helaas heb ik dit van dichtbij mee gemaakt. Zelf heb ik in de veenkoloniën gewoond, een gebied waar ook windturbines zijn geplaatst een paar kilometer meer richting Drenthe vanaf meden. Het verzet in deze gebieden is altijd groot geweest, na de juridische strijd tegen de overheid waarbij zelfs de gemeentes en de provincie tegen de plannen waren zijn ze er toch gekomen. Massale protest acties tot asbestdempingen en vermeende verdenkingen van brandstichting zijn allemaal voorbij gekomen in het gebied maar leken weinig te veranderen. Nu er tientallen windturbines eenmaal gebouwd zijn. Zijn veel kennissen weggetrokken uit het gebied om vergelijkbare redenen. Het woord "onleefbaar" bleef daarom erg lang ronddraaien in mijn hoofd, na het zien van deze aflevering. Nogmaals bedankt voor de aandacht die jullie hier aan weiden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.