Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Windmolenlawaai

05-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14139 keer bekeken
  •  

De felle protesten van burgers tegen het almaar groeiende aantal windmolenparken in Nederland nemen toe. Om de klimaatdoelen te halen komen er voor 2030 nog eens honderden turbines bij. Veel mensen die in de buurt van windmolens wonen, maken zich zorgen over horizonvervuiling, de grootte van de turbines en bovenal over de gezondheidseffecten.

Sommige omwonenden kunnen door geluid van de molens niet slapen en ervaren stress en andere gezondheidsproblemen. Soms zo erg dat ze zich genoodzaakt voelen om te verhuizen. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk.

De Tweede Kamer vroeg vorig jaar om een onderzoek naar de effecten van turbinegeluid op de gezondheid, maar dat laat voorlopig nog op zich wachten en ondertussen gaat de bouw van nieuwe windparken door. Bewoners voelen zich machteloos, want het geluid blijkt binnen de vastgestelde normen te vallen. Dus een klacht indienen heeft geen zin. Zembla onderzoekt: Wie hebben de geluidsnormen vastgesteld en hoe is dat gedaan? Worden omwonenden wel gehoord en beschermd door de overheid?

Zembla, Windmolenlawaai, donderdag 8 december om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling: donderdag 15 december om 9.30  uur – NPO 2

Regie & samenstelling: Wilfried Koomen
Research: Janine Bakker, Vincent Harmsen & Marco de Lange
Eindredactie: Roelof Bosma

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.