Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Wiebes neemt maatregelen tegen beveiligingslek Belastingdienst

8 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuten
20160131-zembla-belastingdienst_promo_0
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat extra maatregelen nemen na het nieuws dat ZEMBLA vorige week bracht over een groot beveiligingslek bij de Belastingdienst. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Kamer. De staatssecretaris wil daarmee risico's maximaal uitsluiten.
W iebes spreekt over 'ernstige aantijgingen' en neemt de signalen serieus. Hij benadrukt dat op dit moment niet vaststaat dat er regels zijn overtreden.
De dag na de uitzending van ZEMBLA zei de staatssecretaris al dat hij gaat uitzoeken of de fiscus fouten heeft gemaakt met de beveiliging van financiële en persoonlijke data van belastingbetalers. 
Onvoldoende beveiligd
Vorige week onthulde ZEMBLA dat de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van elf miljoen belastingbetalers en twee miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende heeft beveiligd. Diefstal en verlies kunnen niet worden uitgesloten. Dat bleek uit vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst die ZEMBLA via een USB-stick kreeg toegespeeld. De Belastingdienst was hiervoor al in maart 2015 gewaarschuwd. Volgens Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit, is er sprake van een ernstig gebrek aan beveiliging: “Wat daar gebeurt is onwettig.”
De Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels ook met een onderzoek gestart.
Morgen wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over het onderwerp.
Bekijk de uitzending van ZEMBLA: 'Prutsen en pielen zonder pottenkijkers' .
Lees de brief van staatssecretaris Wiebes hier .

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.