Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wiebes gaat beveiligingslek Belastingdienst onderzoeken

02-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
belastingdienst
Staatssecretaris Wiebes van Financiën laat uitzoeken of de Belastingdienst fouten heeft gemaakt met de beveiliging van gegevens van belastingbetalers. In een Algemeen Overleg van de Tweede Kamer donderdag zei de staatssecretaris dat voor hem niet vaststaat dat er iets mis is met de beveiliging van data bij de Belastingdienst, maar dat hij de signalen over een mogelijk beveiligingslek wel wil nagaan. Dit is opmerkelijk, want het was al sinds maart 2015 jaar bekend dat er sprake was van zorgen over de beveiliging van de privacygevoelige gegevens van belastingbetalers. 
Dat ontdekte ZEMBLA  door onderzoek naar de data-afdeling van de Belastingdienst. In  onze uitzending ‘Prutsen en pielen zonder pottenkijkers’  lieten we onder andere zien dat er al sinds begin 2015 zorgen zijn over de beveiliging van de persoonsgegevens van elf miljoen belastingbetalers. De top van de Belastingdienst werd gewaarschuwd, maar deed niets met de aanwijzingen, verklaren bronnen onder ede in onze uitzending. Een jaar later constateert de Auditdienst Rijk in een rapport dat er inderdaad grote tekortkomingen zijn in de beveiliging van persoonsgegevens op de data-afdeling. Daarin wordt in maart 2016 gewaarschuwd dat de fysieke toegangsbeveiliging een risico vormt voor de vertrouwelijkheid van data bij Data & Analytics. Het rapport werd echter niet naar buiten gebracht. Ook niet toen een extern adviesbureau concludeerde dat de persoonsgegevens kwetsbaar zijn voor een aanvallen van buitenaf en inbreuken van binnenuit.
Het debat in de Kamer werd gehouden naar aanleiding van het kritische rapport Joustra-Borstlap waaruit vorige week bleek dat de reorganisatie van de fiscus zo slecht is verlopen dat de inning van belastinggeld daardoor mogelijk in gevaar komt.
De vragen naar aanleiding van onze ZEMBLA-uitzending en het beveiligingslek bij de fiscus wilde Wiebes niet bevestigen. Volgens Wiebes heeft de ADR geen negatieve bevindingen gerapporteerd. “Maar als er een signaal is dan ga ik achter dat signaal aan”, aldus de staatssecretaris.
De autoriteit persoonsgegevens is naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending inmiddels ook een onderzoek gestart naar het beveiligingslek.
het definitieve verslag
Update oktober 2017: Lees ook het definitieve verslag van het onderzoek dat Wiebes naar de Belastingdienst liet doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.