Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wethouder en gemeentebestuur Barneveld overleven debat over zandaffaire Vink

04-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
vink 05

De Barneveldse gemeenteraad vergaderde donderdagavond urenlang over het rapport van de commissie Eenhoorn. De commissie concludeerde in september dat het gemeentebestuur van Barneveld het ontbrak aan leiderschap, regie en gezamenlijkheid in de crisis rond het vervuilde zand van het afvalbedrijf Vink.

ZEMBLA meldde op 5 november 2018 dat Vink vervuilde grond illegaal heeft gebruikt voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld. De commissie schrijft dat het gemeentebestuur niet had verwacht dat ZEMBLA voor de uitzending over Vink al naar buiten zou komen met de bevindingen en was daardoor volgens de commissie ‘overvallen’. De commissie zegt dat er geen goede regie was en dat de gemeente telkens achteraf op berichten in de media reageerde. Ook richting de bewoners was de interactie ‘verwarrend’ en ‘onduidelijk’.

Motie van wantrouwen
LokaalBelang en VVD dienden een motie van wantrouwen in tegen verantwoordelijk wethouder Kruijf. Ze vinden dat de wethouder “onvoldoende blijk geeft van het nemen van de verantwoordelijkheid, onvoldoende de hand in eigen boezem steekt en geen schuld erkent”. Alleen de indienende partijen steunden de motie. De overige raadsleden stemden tegen waarmee de motie werd verworpen. Dat gebeurde ook met de motie van afkeuring die LokaalBelang en VVD tegen het college van burgemeester en wethouders indienden.

De raad dwong uiteindelijk wel af dat wethouder om de tafel moet met oud-wethouder Gerard van den Hengel. Van den Hengel schreef in een brief aan de raad dat het gemeentebestuur van al maanden eerder dan ze had gemeld, wist dat er mogelijk iets niet deugde met de grond van Vink. Het college van burgemeester en wethouders blijft erbij dat ze pas in maart 2018 van het onderzoek wist.

Gesprek en verslag
De raad wil dat de wethouder met de oud-wethouder om tafel gaat en dat er een verslag van het gesprek naar de raad wordt gestuurd. Verder werd nog een motie van treurnis aangenomen waarmee de raad officieel de gebeurtenissen betreurt en constateert dat de zandkwestie “door het handelen van alle betrokken bestuursorganen zich tot een crisis heeft ontwikkeld.”

Kijk de uitzending over de zandkwestie 'Nieuwbouwwijk als stortplaats':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.