Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oud-wethouder: ‘Gemeente Barneveld wist eind 2017 al van vervuilde grond Vink’

03-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Vink 04

Het gemeentebestuur van Barneveld wist al maanden eerder dan ze tot nu toe heeft gemeld dat er mogelijk iets niet deugde met de grond van afvalbedrijf Vink die onder de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost is gestort. Dat schrijft oud-wethouder Gerard van den Hengel in een brief aan de gemeenteraad. Van den Hengel zegt bereid te zijn onder ede te verklaren dat hij in december 2017 al heeft gemeld dat een omgevingsdienst een onderzoek was gestart naar een partij zand van Vink. Het college van burgemeester en wethouders blijft erbij dat ze pas in maart 2018 van het onderzoek wist.

Begin november 2018 onthult ZEMBLA voor het eerst dat het Barneveldse afvalbedrijf Vink vervuilde grond heeft gebruikt voor woningbouw in Barneveld. In de uitzending ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ onderzoekt ZEMBLA waarom de provincie en de gemeente Barneveld niet ingrepen.

De oud-wethouder schrijft in de brief: “In één van de stuurgroepvergaderingen Eilanden-oost (of Veller) heb ik dit eveneens ter sprake gebracht en gevraagd of gezien de verdenking er niet breder aandacht aan besteed zou moeten worden. De reactie van de heren de Kruijf (wethouder, red.) en Schouwaert (projectleider, red.) was of ik wel goed bij mijn hoofd was om hiermee het project in gevaar te brengen.”

In een reactie op de brief van de oud-wethouder schrijft het college: “Het is onze oprechte herinnering dat de eind 2017 informeel gedeelde informatie vanuit de provincie, voor het eerst in de rondvraag van de collegevergadering van 20 maart is besproken. In de tussenliggende periode is het niet aan de orde geweest. Wij herkennen ons dan ook niet in de brief van de heer Van den Hengel over de gang van zaken rond de informatieverstrekking.”

Donderdagavond wordt de zandkwestie en de brief van Van den Hengel besproken in de raadsvergadering. 

Bewoners mogen getuigen onder ede horen
Mocht er vanavond geen duidelijkheid over komen, wellicht dat de waarheid wel boven tafel komt tijdens de getuigenverhoren onder ede die de bewoners van de nieuwbouwwijk via de rechter hebben moeten afdwingen. De bewoners hebben de gemeente, de provincie en afvalverwerker Vink aansprakelijk gesteld voor mogelijk geleden financiële schade in de zaak van het vervuilde zand. De rechter heeft besloten dat de bewoners tien getuigen onder ede mogen horen.


Advocaat namens de bewoners, Pieter Huitema, laat in een reactie weten de brief van oud-wethouder Gerard van den Hengel in ieder geval goed te bestuderen voor de getuigenverhoren. Of Van den Hengel ook gehoord wordt als getuige, hebben de bewoners in overweging.


Dit zijn de getuigen

Advocaat Huitema laat weten dat in ieder geval de volgende mensen worden opgeroepen: oud-gedeputeerde Conny Bieze, een of meerdere directieleden van het bedrijf Vink, twee werknemers van Certicon (het bedrijf dat betrokken was bij de keuring van de vervuilde grond), de opsteller van het onthullende rapport van de omgevingsdiensten over Vink dat ZEMBLA via een WOB-verzoek in handen kreeg, de burgemeester van Barneveld en wethouder Kruijf. Wanneer de getuigen onder ede worden gehoord, is nog niet duidelijk.

Kijk de uitzending over de zandkwestie 'Nieuwbouwwijk als stortplaats':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.