Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wethouder bedenkt eigen inburgering omdat landelijk beleid ‘aantoonbaar is mislukt’

04-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Inburgering ANP
De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh zet een eigen inburgeringstraject op met verplichte stages en mentoren, omdat hij vindt dat het Nederlands inburgeringsbeleid faalt. In een interview met de Volkskrant zegt hij: "Ik probeer dit al een hele tijd op de agenda van de landelijke politiek te krijgen, maar het blijft oorverdovend stil. Daarom doe ik het maar zelf."
Inburgering ANP
Als argumenten voor het falen van het huidige beleid noemt hij dat nieuwkomers bovengemiddeld in de bijstand zitten, de taal niet machtig zijn en minder participeren in de samenleving.
Beunhazen
Hij noemt de bezuinigingen van de kabinetten Rutte I en II op de inburgering 'een collectief falen'. Volgens de wethouder steken de meeste nieuwkomers zich in de schulden om de taal te leren en niemand helpt ze of controleert ze. Bovendien zijn er onder de aanbieders van de taalcursussen een hoop beunhazen en daar moeten we vanaf, zo zegt Baldewsingh.
De visie van Baldewsingh werd eerder al bevestigd door een rapport  van de Rekenkamer dat begin dit jaar verscheen. Daarin worden de resultaten tegen het licht gehouden van de Wet Inburgering die in 2013 van kracht werd. Daaruit blijkt dat de sleutelrol die gemeenten speelden, door de bezuinigingen grotendeels is verdwenen. De invoering van de wet zorgde destijds ook voor meer marktwerking. Voorheen hadden gemeenten de regierol. Zij kochten de cursussen in bij onder meer roc's, maar in 2013 ontstond er een 'consumentenmarkt' waar nieuwkomers zelf hun cursus moeten kiezen uit een scala van commerciële aanbieders.
Veel migranten halen inburgeringsexamen niet
Fatale overtocht
De ZEMBLA uitzending: ' Fatale overtocht – het vervolg ' stond stil bij de falende inburgering. Zo zien we Hassan en zijn oudste zoon Ahmed die vluchten uit Syrië en een overtocht van Libië naar Italië overleven. Van de 400 opvarenden overleven maar 212 de overtocht. Hassan en Ahmed zijn nu bijna drie jaar in Nederland en hebben nog steeds geen werk gevonden. In de uitzending zegt professor Godfried Engbersen, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat Hassan en Ahmed al direct in het eerste jaar aan werk geholpen hadden moeten worden: "Van de groep Syrische asielmigranten die tussen 2013 en 2015 is binnen gekomen, is driekwart werkloos. Dat hadden we nou willen voorkomen."
Wethouder Baldewsingh maakt zich  in de Volkskrant druk over de gevolgen van de falende inburgering. Hij ziet dat 'de kwetsbare laag' in de samenleving groter wordt als niet in nieuwkomers wordt geïnvesteerd, dat het wij-zij gevoel in de samenleving groeit en de sociale cohesie 'groot gevaar' loopt. 
Kijk terug: 'Fatale overtocht - het vervolg':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.