Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Weer twee stamleiders vermoord in Amazonegebied

09-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
amazone kap
Twee inheemse leiders zijn zondag doodgeschoten in het Amazonewoud in het noordoosten van Brazilië. Ze zouden zijn beschoten vanuit een auto. De slachtoffers horen bij de Guajajara-stam, die zich inzetten tegen illegale ontbossing.

Twee andere inheemse bewoners raakten gewond bij de schietpartij.

De inheemse mannen zijn vermoord vlakbij de plek waar vorige maand Paulo Paulino Guajajara werd doodgeschoten door illegale houthakkers. Hij was een prominent hoofd van de stam die zich inzette tegen illegale ontbossing.

Oorspronkelijke inwoners van het oerwoud krijgen steeds vaker te maken met geweld sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Delen van het Amazoneregenwoud en het Atlantisch Regenwoud worden in brand gestoken om gebieden vrij te maken voor de landbouw, bijvoorbeeld soja. Verder wordt veel bos gekapt door illegale houthakkers. De inheemse bevolking ziet dat hun leefgebied wordt bedreigd.

Mensenrechtenschendingen door productie soja
Vorige maand waren verschillende stamleiders uit het Atlantische Regenwoud, dat ligt in het zuiden van Brazilië, nog in Nederland. Volgens hen moet het afgelopen zijn met de mensenrechtenschendingen en grote ontbossing in Brazilië. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vinden zij.

Nederland is in de Europese Unie namelijk de grootste importeur van soja. In totaal wordt er voor een bedrag van 1,8 miljard euro aan sojabonen geïmporteerd die vooral wordt gebruikt als veevoer. Het overgrote deel daarvan komt uit Brazilië. Daar brengt de productie van soja mensenrechtenschendingen en ontbossing met zich mee.

ZEMBLA sprak met Kreta Kaingang, een van de inheemse leiders die ziet dat zijn dorp en omringende natuur wordt bedreigd door de productie van soja. “In alle jaren dat wij met deze soja te maken hebben gehad, hebben wij betaald met de levens van onze ouders en met die van onze kinderen’, vertelt Kreta. Hij wil dat Europa de producten die uit Brazilië goed moet monitoren. ‘Het kost ons bloed. Vooral voor veel van de soja die hier [in Nederland, red.] komt, heeft bloed gevloeid.’

Bekijk hier de hele video:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.