Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

‘Nederland moet als grootste soja-importeur zijn verantwoordelijkheid nemen’

8 nov 2019

Volgens verschillende inheemse leiders moet het eens afgelopen zijn met de mensenrechtenschendingen en grote ontbossing in Brazilië. Nederland moet nu eindelijk eens zijn verantwoordelijkheid nemen, is de boodschap van de inheemse leiders.

 

Nederland is in de Europese Unie de grootste importeur van soja. In totaal wordt er voor een bedrag van 1,8 miljard euro aan sojabonen geïmporteerd die vooral wordt gebruikt als veevoer. Het overgrote deel daarvan komt uit Brazilië. Daar brengt de productie van soja mensenrechtenschendingen en ontbossing met zich mee.

 

Delen van het Amazoneregenwoud en het Atlantisch Regenwoud worden in brand gestoken om gebieden vrij te maken voor de landbouw, bijvoorbeeld soja. Verder wordt veel bos gekapt door illegale houthakkers. De inheemse bevolking ziet dat hun leefgebied wordt bedreigd.

 

Inheemse activist gedood
Begin november werd de inheemse, Braziliaanse activist Paulo Paulino Guajajara doodgeschoten bij een confrontatie met illegale bomenkappers. Hij was een van de beschermers van het oerbos en afkomstig van het inheemse Guajajara-volk. Verschillende Tweede Kamerleden hebben kamervragen gesteld over de dood van Paulo Paulino Guajajara.

 

De inheemse leiders reizen in 35 dagen door 12 verschillende landen om aandacht te vragen voor het probleem. Tot en met 20 november reizen zij nog door Europa.

 

Op 5 en 12 december besteedt ZEMBLA in twee uitzendingen aandacht aan de bedreigingen van het Amazoneregenwoud.