Zembla

Wagner, Poetins schaduwleger

24-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6735 keer bekeken
  •  

Het is een jaar geleden: het Russische leger valt Oekraïne binnen. Een bloedige oorlog volgt. Naast het officiële Russische leger, vechten er ook tienduizenden huurlingen aan Russische zijde. Ze behoren tot de bevreesde Wagner Groep. Wagner is een huurlingenleger bestaande uit ex-soldaten, gelukszoekers en gedetineerden dat steeds meer zijn stempel op de oorlog drukt. Formeel zegt het Kremlin niets met deze groep te maken te hebben. Maar, is dat wel zo? Wie zit er achter het huurlingenleger, hoe wordt het gefinancierd en wat staat er op het spel?

In Wagner, Poetins schaduwleger geven Franse onderzoeksjournalisten een unieke inkijk in de wereld van het geheime huurlingenleger van de Wagner Groep vlak voordat de Russen Oekraïne binnenvallen. Aan de hand van exclusieve documenten en getuigenissen uit de eerste hand, ontvouwt zich een beeld van een nietsontziende, moorddadige, machtswelluste oorlogsmachine. Journalisten, (ex-)Wagner Groep-leden, internationale geopolitieke experts en ouders van gesneuvelde huurlingen spreken zich in Wagner, Poetins schaduwleger uit. Het leidt tot een ongekend spannend portret van de Wagner Groep.

Wagner, Poetins schaduwleger

Donderdag 2 maart om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 2. 

Herhaling: donderdag 9 maart om 9.25 uur – NPO 2

Kijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Brambini
Brambini8 mrt. 2023 - 10:32

Erg interessant. Echter. PMC's zijn een Amerikaanse uitvinding. De Amerikanen hadden nogal wat mensen van Black Water ingehuurd. Opgericht door een tot katholiek bekeerde protestant. Black Water hield nogal huis in Irak. Opereerde buiten de wet. Leuk detail. Ze verhuurden hun Amerikaanse faciliteiten aan veel special forces waaronder ook het Nederlandse KCT.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.