Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Waarom wordt rapport RIVM over Tata Steel nog niet openbaar gemaakt?’

23-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
819 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Tata Steel

Eigenlijk zou een langverwacht rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over Tata Steel voor de zomer gepubliceerd worden, maar het is tot half september uitgesteld. De SP zegt dat volgens het RIVM het rapport inhoudelijk al klaar is. De partij vraagt zich daarom af waarom het niet verschijnt en heeft Kamervragen gesteld: "Kunt u garanderen dat het niet bewust is dat dit rapport onder de pet gehouden wordt tot zes dagen na het Kamerdebat?"
Het RIVM onderzoekt welke stoffen in de directe leefomgeving van inwoners van de IJmond aanwezig zijn en wat dat betekent voor hun gezondheid. Daarvoor heeft het RIVM honderden monsters genomen van de laag stof die zich heeft verzameld op vensterbanken, meubels en op straat. 

SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt de minister om het rapport in ieder geval voor het Kamerdebat van 9 september naar de Tweede Kamer te sturen. Dan debatteert de Kamer over de toekomst van de staalfabrikant en over toekomstige afspraken met het bedrijf over het terugbrengen van de C02-uitstoot.

Eerdere onderzoeken

Het rapport van het RIVM is het derde deel van een reeks onderzoeken die het RIVM uitvoert in de omgeving van Tata Steel. Uit de eerdere onderzoeken bleek dat er vaker hoge concentraties fijnstof in de lucht rond Tata Steel aanwezig zijn en dat bewoners van de regio IJmond meer acute gezondheidsklachten hebben dan mensen die in andere delen van het land wonen.

Volgens de SP is het rapport inhoudelijk al klaar. Het RIVM zegt in een verklaring op de website dat het instituut de resultaten, zoals gebruikelijk is, eerst deelt met de opdrachtgevers, zodat zij enkele weken hebben om zich voor te bereiden op de publicatie. Daarnaast gaat het rapport voor publicatie naar de betrokkenen. In dit geval de huishoudens die hun tuin beschikbaar hebben gesteld voor metingen en de klankbordgroep. Het RIVM zegt daarover: “Tijdens het zomerreces publiceert het RIVM in principe geen rapporten, omdat veel mensen dan op vakantie zijn. Zowel bestuurders als bewoners. Daarom verwacht het RIVM nu het rapport snel na het reces te publiceren, half september.”

De SP vraagt de minister desondanks te overwegen de resultaten zonder reacties van opdrachtgevers en bestuurders openbaar te maken.

Dertien jaar gelden

Er zijn al meerdere onderzoeken geweest waaruit blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel waarschijnlijk problematisch is voor het milieu en voor gezondheidsrisico’s zorgen bij omwonenden. Daar maakte Zembla dertien jaar geleden al een uitzending over: ‘Het gif van Corus’ (Tata Steel is het voormalige Corus). De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voor komt dan elders in het land.

Kijk de uitzending 'Het gif van Corus':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.