Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vakbond FNV komt met plan om Tata Steel sneller te vergroenen

10-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Tata Steel

Vakbond FNV wil dat de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden behouden blijven, maar ook dat er een grotere verduurzamingsslag plaatsvindt. Om dat te realiseren is de steun van de overheid nodig. Kamerleden van links tot rechts reageerden al enthousiast op het plan. Ook Milieudefensie is voorstander.
Volgens FNV is de toekomst van de hoogovens in IJmuiden onzeker. De Indiase eigenaar is bezig de Britse tak van de Nederlandse tak los te koppelen. Daarbij staat IJmuiden volgens FNV in de etalage. Eigenaar Tata Steel zou om die reden ook niet bereid zijn om nog heel veel geld te steken in de verduurzaming van het complex.

In de huidige plannen voor Tata Steel IJmuiden om te vergroenen wordt gebruik gemaakt van het opslaan van de uitgestoten CO2 in de bodem van de Noordzee. Verder gaat Tata sneller dan gepland de overlast van het hoogovencomplex in IJmuiden beperken. De stappen zoals het plaatsen van stofschermen en het overkappen van de opslag en toevoer van grondstoffen zorgen over twee jaar voor 85 procent minder stankoverlast en 65 procent minder stof die van het terrein van de voormalige Hoogovens verwaait.

FNV: Het kan sneller

Volgens FNV kan de fabriek nog sneller verduurzamen. Daarvoor kwam FNV ook met een plan. Het huidige productieproces op kolen en grijze stroom kan binnen vijf jaar voor een groot deel worden vervangen door een productieproces op groene stroom, aardgas en later ook waterstof. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof.

De kosten voor de bouw van de nieuwe installaties schat FNV op zo'n 1,4 miljard euro. Volgens FNV zal dat geld niet door de eigenaar opgebracht worden, vanwege de verkoopplannen. "Daarom is de steun van de overheid ook hard nodig", aldus FNV. De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat de bond betreft al dan niet deels anders worden ingezet.

9.000 banen

Volgens FNV zijn de hoogovens in IJmuiden in de toekomst het beste af als een publiek-private onderneming. De overheid zou als aandeelhouder dan ook de verduurzaming van het complex in de gaten kunnen houden, zo is de gedachte. De staalindustrie in de regio IJmuiden is volgens FNV goed voor 9000 directe banen en zo’n 36.000 indirecte banen bij aannemers en toeleveranciers.

Milieudefensie vindt dat bedrijven en politiek haast moeten maken met het stoppen van klimaatverandering. Volgens directeur Donald Pols zijn de nieuwe voornemens van FNV "technisch en economisch uitvoerbaar", maar wordt het politiek gezien een probleem. "Politici kiezen met de huidige subsidies voor CO2-opslag voor de luie oplossing. Dat verandert niets voor de fijn- en stikstof.

Gezondheidsrisico's

De uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel zijn niet alleen problematisch voor het milieu, maar zorgen ook voor gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Daar maakte Zembla dertien jaar geleden al een uitzending over: ‘Het gif van Corus’ (Tata Steel is het voormalige Corus). De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voor kwam dan elders in het land. In april dit jaar bleek ook uit onderzoek van het RIVM dat mensen in het gebied rond Tata Steel veel meer specifieke gezondheidsklachten hebben dan op andere plekken in Nederl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.