Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VVD wil per direct stop op blootstelling van spoorwerkers aan kwartsstof

12-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
642 keer bekeken
  •  
Spoor
VVD wil dat blootstelling van spoorwerkers aan kankerverwekkend kwartsstof ‘acuut dient te worden beëindigd’. Dat blijkt uit Kamervragen naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Het stofspoor’. In de uitzending is te zien dat spoorwerkers al jarenlang worden blootgesteld aan te hoge concentraties kwartsstof.

Ook D66 heeft Kamervragen gesteld en wil weten of er mensen in beeld zijn ‘die mogelijk ziek zijn geworden door deze arbeidsomstandigheden of mogelijk ziek zullen worden'.

Spoorballast

Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast, dat zijn de stenen die op het spoor liggen. Het risico zit in zogenaamd respirabel kwartsstof. Dat is zo klein dat het diep in de longen kan doordringen. Experts noemen respirabel kwarts een sluipmoordenaar omdat mensen jaren na blootstelling ernstige longziektes of zelfs longkanker kunnen krijgen.

VVD-Kamerleden Minhas en De Neef willen van demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten of de inspectie andere signalen heeft ontvangen over het mogelijke gezondheidsgevaar van ballast.

Jarenlang Arbowet overtreden

D66 wil antwoord op de vraag waarom ProRail de kwartsstenen niet heeft vervangen voor stenen zonder (of met minder) kwarts, terwijl dit meermaals is geadviseerd.

ProRail laat in 2017 extern onderzoek doen naar de vraag of ze samen met de spoorbranche de Arbowet overtreden. Het bureau dat het onderzoek uitvoert komt met harde conclusies: ‘De spoorbranche voldoet hiermee niet aan de Arbowet’. Emeritus hoogleraar veiligheidskunde Ben Ale onderschrijft in Zembla die conclusies: “Als je groot en sterk bent kun je in Nederland blijkbaar jarenlang de wet overtreden.”

D66 vraagt aan demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de demissionair minister van Sociale Zaken: “Deelt u de conclusie van de hoogleraar veiligheidskunde dat bedrijven die groot en sterk zijn jarenlang de Arbowet kunnen overtreden?”

Lees hier alle Kamervragen:
Eerder stelde de SP al vragen naar aanleiding van 'Het stofspoor'. 
Bekijk hier de uitzending:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.