Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SP stelt Kamervragen naar aanleiding uitzending 'Het stofspoor'

08-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
511 keer bekeken
  •  
Prorail

© ANP

SP-Kamerleden Bart Kent en Mahir Alkaya hebben Kamervragen gesteld aan demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken  (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar aanleiding van het onderzoek van Zembla naar kankerverwekkend kwartsstof. 

Uit vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van ProRail en de spooraannemers zijn gemaakt en die in bezit zijn van Zembla, blijkt namelijk dat spoorwerkers al zeker tien jaar lang blootgesteld worden aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met de stenen die op het spoor liggen.

Inspectie

De Kamerleden vragen aan de ministers of zij op de hoogte zijn van het feit dat de betreffende stenen kankerverwekkend kunnen zijn. Ook vragen zij zich af hoe het kan dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) hier niet eerder van op de hoogte was en in heeft gegrepen, terwijl het probleem al tien jaar speelt. Daarbij werpen ze de vraag op of het mogelijk is dat er signalen zijn dat de ISZW over te weinig mensen en middelen beschikt.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) zegt naar aanleiding van onze bevindingen een onderzoek te starten. Inspecteur-generaal Marc Kuipers: “Dit is echt zorgwekkend. Dit is voor ons een onderwerp wat we niet goed genoeg in beeld hebben gehad.”  

Consequenties ProRail

In de uitzending 'Het Stofspoor' is te zien hoe ProRail meermaals in rapporten geadviseerd is om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar het advies niet opvolgt. Daarmee overtreden ze volgens de rapporten en deskundigen al jarenlang de wet en voldoen ze niet aan de zorgplicht. 

SP'ers Kent en Alkaya willen van de ministers weten of zij verdere stappen gaan ondernemen tegen ProRail voor het jarenlang bewust toestaan van deze grote risico's voor werknemers: "Wat gaat u doen om te garanderen dat de slachtoffers van dit schandaal gecompenseerd gaan worden? Hoe en wanneer gaat u dit in kaart brengen?"  De Kamerleden willen tevens weten van de ministers wat ze gaan doen om de 'gevaarlijke situatie voor werkenden nu onmiddellijk te laten oplossen door ProRail'.

Het stofspoor is vanavond te zien om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Bekijk hier alvast de eerste minuten:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.