Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden willen opheldering van staatssecretaris over adoptiefraude in Sri Lanka na uitzending van ZEMBLA

03-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
Kamerlid Sven Koopmans (VVD) wil weten of de bureaus die adopties vanuit Sri Lanka in de jaren ’80 regelden, destijds bewust fraudeerden. Naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending over adoptiefraude in Sri Lanka, heeft hij daarover Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff. Ook D66 heeft Kamervragen over de adoptiefraude gesteld.
adoptiebedrog 2 baby
In de uitzending ‘Adoptiebedrog deel 2’ erkende de regering van Sri Lanka voor het eerst het bestaan van zogeheten ‘babyfarms ’. Op babyfarms werden vrouwen zwanger gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te kunnen voldoen.
"Ze verzamelden daar de baby’s en verkochten ze aan buitenlanders voor adoptie."
Zo zei de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid, dr. Rajitha Senaratne tegen ZEMBLA.
Ook toonde ZEMBLA in de twee uitzendingen onder meer aan dat op grote schaal adoptiedossiers van kinderen zijn vervalst en dat vrouwen werden betaald om zich voor te doen als de biologische moeder van adoptiekinderen, de zogenoemde 'acting mothers'. Kijk hieronder een korte samenvatting van de uitzending 'Adoptiebedrog 2':
Kijk de hele uitzending: ' Adoptiebedrog 2 '
Flash
Koopmans wil ook weten of het in de uitzending genoemde adoptiebureau ‘Flash’ bewust fraudeerde en of de zorgen over mogelijke vergelijkbare misstanden in andere landen en andere periodes, terecht zijn. Daarnaast wil Koopmans duidelijkheid van Dijkhoff over de mogelijkheden die betrokken kinderen en ouders hebben om opheldering over hun situatie te krijgen.
Reactie Dijkhoff 
Verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff liet eerder aan ZEMBLA weten dat hij "momenteel inventariseert hoe destijds de rollen en verantwoordelijkheden verdeeld waren, hoe het toezicht destijds was geregeld en welke organisaties en personen hierbij in zijn algemeenheid betrokken zijn geweest."
Dijkhoff zei daarnaast in een schriftelijke reactie:
"Ook zal ik in gesprek gaan met een aantal betrokken organisaties en zal ik de Sri Lankaanse autoriteiten benaderen. Op basis hiervan zal ik bezien of er een rol voor de Nederlandse overheid is weggelegd."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.