Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VSG wil dat gemeenten het recyclen van kunstgrasvelden beter aanbesteden

12-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kunstgrasberg 7
De Vereniging Sport en Gemeente (VSG) gaat naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA ‘De kunstgrasberg’ alle gemeentes wijzen op het naleven van de aanbestedingsprocedures voor het vervangen en recyclen van kunstgrasvelden. “Wij willen dat de cyclus gesloten is”, zegt André de Jeu, directeur van de VSG.
De beelden uit ZEMBLA van overvolle terreinen met kunstgrasvelden die niet gerecycled worden, noemt hij “niet wenselijk”. “Maar wat de erkende verwerker ermee doet is niet aan de gemeentes”.
'Utrecht doet het wel goed'
Als voorbeeld van hoe het zou moeten noemt de Jeu de gemeente Utrecht. “Zij hebben in de aanbestedingsdocumenten verwerkt dat ze van hun oude kunstgrasvelden nieuwe, gerecyclede producten terug willen zien. Of het nou kantplaten zijn, of tribunes, of bankjes voor spelers, dat maakt niet uit. Dan krijg je een gesloten circuit, zo zou het idealiter moeten gaan werken”.
Recyclingbedrijven kunstgras overtreden structureel milieuregels
Ook wil De Jeu dat de landelijke overheid meer geld investeert in de productie van gerecyclede producten uit kunstgras. “Het komt niet vanzelf uit de markt terwijl de aanvoer van afgedankte velden, zo zie ik in ZEMBLA, ruim voldoende is”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.