Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen binnenkort naar het stadion

30-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
10755450234_6571b71a8f_o
Vrouwen in Saudi-Arabië mogen vanaf volgend jaar sportwedstrijden bezoeken in stadions. Dat heeft kroonprins Mohammed bin Salman bekendgemaakt. De stadions in Riyad, Jeddah en Damman zijn straks dus toegankelijk voor vrouwen. Het stadion van Riyad was in september al toegankelijk voor vrouwen, tijdens de viering van een nationale feestdag.
10755450234_6571b71a8f_o
Autorijden
Het besluit dat vrouwen naar stadions mogen is onderdeel van het nieuwe beleid van kroonprins Salman om het land te matigen. Salman wil hervormen en afrekenen met de radicale islam. Vorige maand maakte hij al bekend dat Saoedische vrouwen eindelijk mogen gaan autorijden. Daarvoor hadden ze tientallen jaren gestreden.
Voogdijschapsysteem
Hoewel de nieuwe beslissingen gunstig uitpakken voor vrouwen in, waarschuwen deskundigen dat het land nog steeds ultraconservatief is en dat er nog veel moet gebeuren voor de positie van de vrouw. Zo is er nog steeds sprake van het voogdijschapsysteem, wat betekent dat Saudische vrouwen toestemming van mannelijke familieleden zoals de vader of de echtgenoot nodig hebben als ze een opleiding willen volgen, op reis willen of medische behandeling nodig hebben.
‘De wil van de koning blijft wet’
Maandag vraagt Midden-Oosten expert Carolien Roelants zich af in NRC in hoeverre er echt sprake is van liberalisering. Zo schrijft ze: “Straks mogen vrouwen eindelijk zelf autorijden omdat dat beter is voor de economie en de public relations, maar als ze een mensenrechtenvereniging oprichten gaan ze onverbiddelijk het gevang in. De laatste tijd zijn tientallen invloedrijke geestelijken en intellectuelen gearresteerd die niet voor de volle 100 procent de lijn van de kroonprins volgden. De wil van koning en kroonprins blijft wet.”  
Ook Saudi-Arabië expert Annemarie van Geel  denkt dat het nu vooral nog een imagekwestie is. Van Geel werkt op dit moment aan een proefschrift over de maatschappelijke positie van vrouwen in Saudi-Arabië.  Over de beslissing dat vrouwen nu mogen autorijden, zei ze vorige week in de Volkskrant :  "Het zijn kleine stapjes, geen stappen. Hervorming, democratisering: in Saoedi-Arabië is het nog altijd heel problematisch. Op het vlak van vrijheid van meningsuiting valt er nog heel veel te gebeuren."
‘Undercover in Saudi-Arabië’
Dat blijkt ook uit de reportage ‘Undercover in Saudi-Arabië’ die ZEMBLA vorig jaar uitzond. Te zien is hoe activisten en journalisten met gevaar voor eigen leven met verborgen camera filmen in Saudi-Arabië. Als ze ontdekt worden, hangt er in het gunstigste geval een celstraf boven hun hoofd in het totalitaire islamitische land. Op de geheime opnames is te zien dat de lichamen van geëxecuteerde burgers buiten op straat tentoongesteld worden.
Vastgehouden zonder proces
In de reportage zit ook een interview met de vrouwelijke activist Loujain Hathloul, die in opstand komt tegen het bewind. Ze voerde ook campagne tegen het verbod op autorijden voor vrouwen. Eind 2014 reed ze vanuit de Verenigde Arabische Emiraten Saudi-Arabië in. Ze werd opgepakt en twee en een halve maand vastgehouden zonder proces. Bekijk de reportage hier terug .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.