Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vraagtekens bij advies deskundigen asielzaken

06-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziek-en-uitgezet
Dat de kwaliteit van de adviezen die deskundigen geven in asielprocedures ter discussie staat, komt vooral doordat er geen objectieve maatstaven bestaan waaraan deskundigenadvies moet voldoen.

Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in het stuk: Expertise getoetst, de rol van deskundigenadvisering in de asielprocedure dat vrijdag is aangeboden aan minister Gerd Leers. Bij de beoordeling van asielaanvragen wordt gebruikgemaakt van verschillende adviezen, zoals medisch advies, landeninformatie, taalanalyse, documentenonderzoek en DNA- en leeftijdsonderzoek.

Nationale autoriteit
De commissie pleit voor de oprichting van een nationale en op termijn Europese autoriteit die over de kwaliteit van advisering gaat. Een deskundigenorganisatie zou niet onder de verantwoordelijke minister moeten vallen.

Discussie over onafhankelijkheid
Uit gesprekken met deskundigen die werken in opdracht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en met andere betrokkenen blijkt dat er veel discussie is over de onafhankelijkheid van de experts en de kwaliteit en inzichtelijkheid van hun methoden. Ook hun monopoliepositie en de beperkte mogelijkheden om het advies ter discussie te stellen, roepen vragen op.

Objectieve maatstaven
De commissie stelt dat er een gebrek is aan overeenstemming over objectieve maatstaven voor de adviezen. Het ontbreekt aan onafhankelijke opleidingen en toezichthoudende beroepsgroepen. Bovendien zijn de IND en de rechter maar beperkt in staat de kwaliteit van de adviezen te beoordelen. (anp)

Bureau Medische Advisering (BMA)
Medisch specialisten van diverse ziekenhuizen zijn zeer verontwaardigd over de werkwijze van hun collega’s van het Bureau Medische Advisering (BMA) van de IND. Ze zeggen dat de BMA-artsen hun werk onverantwoord doen. Ze moeten soms machteloos toekijken hoe hun doodzieke patiënten door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) terug worden gestuurd naar het land van herkomst.

Per jaar beoordelen de artsen van de IND honderden aanvragen voor verblijf op medische gronden. Ze beslissen regelmatig dat de situatie in het land van herkomst op medisch gebied goed genoeg is om terug te keren. Bij de beoordeling draait het om twee vragen: is er in het land van herkomst een medisch specialist om de patiënt te behandelen en is er medicatie beschikbaar. Zo ja, dan kan de vreemdeling wat betreft het BMA terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.