Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voormalig campagneleider Trump schuldig aan fraude

22-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
advocaten manafort anp
Een jury van een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia heeft Paul Manafort, de voormalig campagneleider van president Trump, schuldig bevonden aan fraude. De twaalf juryleden werden het na bijna vier dagen beraadslagen eens over een schuldigverklaring in acht van de in totaal achttien aanklachten.
De zes mannen en zes vrouwen die zich over de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie bogen, kwamen na lang vergaderen tot de slotsom dat de 69-jarige Manafort schuldig is in alle vijf gevallen van belastingfraude die hem ten laste waren gelegd. Bovendien werd bewezen geacht dat hij in twee gevallen bankfraude pleegde en één buitenlandse bankrekening verzweeg.
16 miljoen dollar verborgen gehouden 
Eerder op de dag had de jury al aangegeven niet voor alle aanklachten tot overeenstemming te kunnen komen. Het financiële gesjoemel van Manafort dateert grotendeels van voor de tijd dat hij ging werken voor Trump. Hij hield voor de belastingdienst verborgen 16 miljoen dollar te hebben verdiend als politiek adviseur van pro-Russische politici in Oekraïne. Hij loog bovendien tegen banken om grote leningen los te krijgen. Daarmee kon hij zijn luxe levensstijl voortzetten.
Bekijk de uitzendingen over de omstreden vrienden van Donald Trump
Waarschuwing voor Donald Trump
Trump zou zijn oude vertrouweling gratie kunnen verlenen maar Mark Warner, de topman van de Democraten in de inlichtingencommissie van de Senaat, waarschuwde hem meteen dat niet te doen. "Elke poging van de president de straf voor de heer Manafort kwijt te schelden of het onderzoek naar zijn campagne te frustreren, zou een flagrant machtsmisbruik zijn en vragen om onmiddellijke actie van het Congres."
Michael Cohen ANP
De veroordeling van Manafort komt tegelijk met de schuldbekentenis van Michael Cohen, de voormalig advocaat van  Donald Trump. Cohen heeft tegenover een federale rechter in New York toegegeven dat hij de regels voor de financiering van een verkiezingscampagne heeft overtreden. Hij zei dit te hebben gedaan in opdracht van een kandidaat. Hij noemde geen namen. Verder bekende hij  schuldig te zijn aan belastingontduiking en bankfraude.
De advocaat van Cohen, Lanny Davis, noemde Trump na afloop wel bij naam. "Vandaag heeft hij onder ede verklaard dat Trump hem de opdracht heeft gegeven om een misdaad te plegen", aldus Davis. "Waarom zouden die betalingen wel strafbaar zijn voor Cohen maar niet voor Trump?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.