Voor geweld gevluchte Rohingya keren terug naar Myanmar
16-01-2018
• leestijd 1 minuten
Bangladesh en Myanmar zijn overeengekomen dat de terugkeer van honderdduizenden gevluchte Rohingya maximaal twee jaar in beslag zal nemen. De Rohingya vluchtten massaal voor aanvallen van veiligheidstroepen in Myanmar. Vorig jaar brachten de VN een rapport uit waarin stond dat de veiligheidstroepen van Myanmar zich schuldig zouden maken aan massamoorden en verkrachtingen tegen de Rohingya.
Wanneer de repatriëring start van de naar schatting 650.000 gevluchte Rohingya is nog niet duidelijk. De stroom ontheemden kwam in augustus op gang nadat het leger van Myanmar op gewelddadige wijze reageerde op aanvallen van Rohingya op controleposten. De VN hebben de campagne van het leger een 'etnische zuivering' genoemd.
Rohingyavrouwen uit Myanmar werden stelselmatig verkracht door het leger van Myanmar, bleek uit onderzoek van persbureau AP.
In de ZEMBLA ‘
Vergeten kinderen
’ legt het gevluchte Rohingya-meisje Misbah uit waarom het zo gevaarlijk is in Myanmar. Haar relaas maakt pijnlijk duidelijk waarom honderdduizenden Rohingya op de vlucht slaan voor het gevaar in het land waar ze wonen.
Bij een eerdere geweldsgolf begin jaren negentig vluchtten ook honderdduizenden Rohingya naar Bangladesh. In 1992-1993 werden velen gerepatrieerd. Een groot deel van hen is nu opnieuw gevlucht.