Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN slaan alarm over gevluchte Rohingya kinderen

23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rohingya kinderen in kamp anp
De Verenigde Naties waarschuwen voor een mogelijk verloren generatie van Rohingya doordat honderdduizenden Rohingya op de vlucht zijn voor geweld in hun thuisstaat Rakhine in Myanmar.
Meer dan een half miljoen kinderen woont in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh. Deze kinderen hebben amper toegang tot onderwijs. Dat geldt volgens Simon Ingram van UNICEF ook voor 360.000 kinderen die in Myanmar zijn achtergebleven. Ingram verbleef zes weken in verschillende vluchtelingenkampen in Bangladesh.
Nog steeds onveilig
Ondanks een akkoord tussen de Myanmarese overheid en de vluchtelingen over repatriëring, blijft het enorm onveilig in Rakhine, zegt UNICEF. Mensen willen daardoor nog niet terugkeren naar Myanmar.
UNICEF is ondertussen begonnen met het uitbreiden van de lesstof in vluchtelingenkampen, zodat meer kinderen naar school kunnen.
'Rohingya-crisis Myanmar is schoolvoorbeeld van etnische zuivering'
Wanhoop en frustratie
VN-Kinderrechtenorganisatie UNICEF zegt dat internationale hulp nodig is om te voorkomen dat de jongeren ten prooi vallen aan "wanhoop en frustratie". Rohingya zijn vorig jaar massaal vanuit Myanmar de grens overgestoken. Dat gebeurde toen Myanmarese veiligheidstroepen met veel geweld reageerden op aanvallen van Rohingya-opstandelingen.
rohingya 2
Het regelen van onderwijs voor gevluchte kinderen bleek volgens UNICEF een enorme inspanning. "In juli 2018 waren zo’n 1200 leercentra operatief, bijna 140.000 kinderen maken daar gebruik van. Er is echter geen afgestemd curriculum, klaslokalen zijn vaak overvol en ontberen de beschikbaarheid van drinkwater en andere faciliteiten", aldus de VN-organisatie, die een rapport heeft uitgebracht over de problemen.
In de ZEMBLA uitzending  ‘Vergeten Kinderen’  is te zien hoe moeilijk het voor de Rohingya is om een nieuw leven op te bouwen. Een van de vele gevluchte Rohingya, het meisje Misbah, legt in haar eigen woorden uit wat er aan de hand is in het land waar ze vandaan komt:
Illegalen uit Bangladesh
De Rohingya zijn een islamitische minderheid van ongeveer een miljoen inwoners in het boeddhistische Birma. Ze proberen te ontsnappen aan het ergste geweld in het noordwesten van Myanmar in de laatste vijf jaar. Ze wonen al tientallen jaren in de regio Rakhine, maar de overheid ziet ze als illegalen uit Bangladesh en geeft ze geen recht op de Birmese nationaliteit. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.