Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN: Landen moeten kinderen en familie van IS-strijders terughalen

24-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kamp Al Hol Syrië ANP
Familieleden en kinderen van buitenlandse IS-strijders die vastzitten in Syrië moeten teruggehaald worden naar hun eigen land. Vooral kinderen hebben veel te lijden in de kampen waarin ze vastzitten. Het stateloos maken van mensen door hun paspoort af te nemen is een geen enkel geval acceptabel.  Dat zei Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, maandag tijdens de opening van een zitting van de VN-mensenrechtencommissie in Genève.
Zeker het stateloos maken van kinderen die al zoveel hebben geleden, bestempelt de VN als een ‘onverantwoorde’ en ‘gruwelijke daad’. “Staatloze kinderen krijgen meestal geen onderwijs of toegang tot medische zorg en missen andere basisvoorzieningen die nodig zijn voor een menswaardig bestaan.”
Lees het hele statement van Michelle Bachelet van de VN
Kinderen van Jihadstrijders moeten worden beschermd
Kinderen van Jihadstrijders die de afgelopen jaren in conflictgebieden zijn geboren, moeten niet aan hun eigen lot worden overgelaten. Landen zijn verantwoordelijk voor deze kinderen wanneer het om kinderen van hun eigen burgers gaat. De kinderen moeten dezelfde nationaliteit kunnen krijgen als het land waar hun ouders vandaan komen.
Volgens de VN zitten de IS-strijders en hun familie, onder wie 29.000 kinderen, onder bijzonder slechte omstandigheden vast in kamp Al Hol in het noordoosten van Syrië. Daarom moeten ze volgens de VN worden teruggehaald, tenzij hun een rechtszaak boven het hoofd hangt. Maar zelfs dan moeten landen alles doen om ervoor te zorgen dat hun eigen burgers behandeld worden volgens internationale wet- en regelgeving.
Nederland volgt VN-richtlijn niet
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Michelle Bachelet, roept alle landen op deze VN-richtlijnen te volgen. Nederland doet dat nu niet. Nederland wil namelijk geen Nederlandse strijders van IS of hun aanhang terughalen. Dat twee jonge Nederlandse weeskinderen van een overleden Syriëganger uit Noord-Syrië wel werden opgehaald, geldt volgens het kabinet als een uitzondering.
Uit een korte internetreportage van ZEMBLA bleek vorige week dat in ieder geval twee kinderen van een Nederlander, onder slechte omstandigheden en zonder ouders in het kamp in Al Hol in Syrië verblijven:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.